Ondersteunen bij sterven

Liefdevol ondersteunen in de laatste levensfase

Je wilt precies weten wat je kunt doen om te ondersteunen voor een mooie overgang

Je ouder of partner is ongeneeslijk ziek en wil het liefste thuisblijven om te sterven. Het laatste en mooiste wat je kunt doen is daarbij liefdevol ondersteunen. Je wilt dit graag voor elkaar krijgen, maar je weet niet zo goed wat je kunt doen. Je voelt je machteloos.


Hoe begeleid je het laatste stuk, zodat het dragelijk is? Hoe draag je bij aan een zachte overgang en zorg je dat het laatste stuk van iemands leven zo comfortabel mogelijk is? Je vraagt je af hoe je écht het verschil maakt in deze belangrijke periode van het leven. 

Dat doe je met een gedegen voorbereiding, kennis en vertrouwen. In dit traject onthul ik je hoe je dat op een praktische en liefdevolle manier voor elkaar krijgt.


Herken je dit?

 1. De medische wereld kan niks meer betekenen om de gezondheid te verbeteren of het lijden te verminderen van je dierbare familielid
 2. Er is zorg aanwezig, maar je mist ondersteuning in het emotionele, mentale en/of spirituele aspect van sterven en afscheid nemen
 3. Je verdwaalt in allerlei praktische regelzaken, telefoontjes en formuliertjes. Hier heb je nu echt geen zin of tijd voor
 4. Je twijfelt of je het op de juiste manier aanpakt. Doe je het wel goed? Kun je het anders aanpakken? Je bent moe van de talloze gedachtes die je onzeker maken. Op deze manier kom je geen stap verder en de tijd dringt
 5. Je vraagt je af hoe het is om bij het overlijden aanwezig te zijn. Je weet niet wat je kunt verwachten, en je vindt het spannend of misschien wel eng
 6. Je wilt je familielid begeleiden met 'de overgang', maar je weet niet zo goed hoe je dit precies doet. Je mist concrete handvatten wat je kunt doen om te helpen. Je staat eigenlijk met lege handen en daardoor voel jij je machteloos.
 7. Je hebt ervaring met zorg, maar nu het om je dierbare gaat voelt alles anders. Je weet dat je maar één kans hebt om het goed te doen en je wilt alles doen om je familielid te ondersteunen en voor te bereiden op 'mooi ' sterven.


Hier loop je tegenaan

Je emoties voelen als een achtbaan; van verdriet naar compassie, van hoop naar machteloosheid en weer terug. Je maakt je zorgen over andere familieleden. Hoe blijven zij staande in deze situatie?

Praten en samen beslissingen nemen over de toekomst is moeilijk. Je voelt je eenzaam, omdat je de zware last op je schouders draagt. Je hoopt dat je familielid een lange lijdensweg met pijn bespaard blijft.

Je loopt met heel wat vragen en twijfels in je hoofd rond. Terwijl je van jezelf sterk moet zijn.


Hoe zou het voor je zijn als?

 • Je weet hoe je klachten kunt verminderen en rust brengt
 • Je niet alleen praktische ondersteuning ervaart, maar er is plek voor spiritualiteit en emoties rondom rouw, verlies en sterven. Zodat er verbinding en troost is.
 • Als het regelwerk snel en efficiënt is afgehandeld, zodat je tijd besteed aan wat nu echt belangrijk is.
 • Als je rust in je hoofd ervaart omdat je weet wat je kunt doen om op de meest liefdevolle en praktische manier te ondersteunen
 • Als je weet wat je kunt verwachten als je dierbare overlijdt, zodat je minder bang bent en gerustgesteld bent. 
 • Als je precies weet wat je kunt doen om je dierbare met vertrouwen te begeleiden in de laatste levensfase en het stervensproces te veraangenamen
 • Als je vertrouwen hebt en rust ervaart omdat je weet dat je niets over het hoofd hebt gezien in deze belangrijke levensfase


Je weet dat er maar één kans is om dit goed te doen.

Je wilt dat het thuis soepel verloopt. Dat je dierbare comfort ervaart en zo weinig mogelijk pijn voelt. Je wilt vertrouwen ervaren dat jij het goed doet. Weten dat je er alles aan hebt gedaan om te ondersteunen om een lijdensweg te voorkomen.

Dat is mogelijk met dit traject; liefdevol en praktisch ondersteunen in de laatste levensfase.

 Er zijn slechts 3 plekken per maand beschikbaar

Na het volgen van dit begeleidingstraject

 • Ervaar je voldoening en vertrouwen omdat je weet wat je wel en niet doet om je dierbare te ondersteunen in de laatste levensfase
 • Beheers je tools en bezit je handvatten die je toepast om rust te brengen en angst klachten te verminderen. 
 • Ben je er 'écht' voor je dierbare, en je durft deze volledig te ondersteunen tijdens het stervensproces.
 • Haal jij en je familie troost uit de laatste levensfase omdat je er alles aan hebt gedaan om te zorgen voor een mooi en menswaardig afscheid.
 • Maak jij jezelf geen verwijten, je hebt alles gedaan wat je kon doen
 • Draag jij bij aan een zachte overgang van je dierbare

Ik wil liefdevol zorgen voor mijn dierbare in de laatste levensfase

Wat ga je concreet ontvangen in dit ondersteuningstraject?

Ik help jou om op de best mogelijke manier voor je familielid te zorgen in de laatste levensfase.

Ik onthul mijn kennis, jarenlange ervaring als therapeut én wijk/palliatief verpleegkundige in het begeleiden van een zachte overgang bij het stervensproces.

Ik ben je steun en toeverlaat tijdens dit proces.


Dit persoonlijk traject duurt maximaal 6 weken waarin 3 (online) consulten plaats vinden (maximaal 60 minuten per consult) en één ''nood" telefoongesprek (waarin je dringende vragen kunt stellen die niet kunnen wachten).

Je ontvangt handige checklisten zodat je niks vergeet wat echt belangrijk is.


BONUS Je ontvangt een onlinetraining: Omgaan met rouw en verlies. Deze workshop geeft inzichten als je verdriet ervaart én hoe je anderen ondersteunt die verlies en verdriet ervaren (t.w.v. € 97,-).


BONUS Je ontvangt een onlinetraining: Het stervensproces. Deze training ontrafelt de taboes rondom sterven zodat je precies weet wat er gaat gebeuren. Deze training neemt angst, twijfel en onzekerheden weg en geeft vertrouwen (t.w.v. € 97,-).


Alles op een rij:

 • 3 (online) consulten
 • 1 noodtelefoongesprek 
 • Handige checklisten (t.w.v. € 47,-)
 • "Waaktas" ; een goedgevulde tas met hulpmiddelen die helpen een zachte overgang te ondersteunen (t.w.v. € 25,-)
 • Bonus Training Troost bieden; omgaan bij rouw en verlies (t.w.v. € 97,-)
 • Bonus Training Het stervensproces (t.w.v. € 97,-)

Een mooi afscheid in de laatste levensfase is onbetaalbaar. Dit traject heeft een waarde van € 749,-

Tijdelijk vanwege Corona en de druk op de zorg is de investering slechts slechts € 495,-

(Deelbetalingen en financiering uit een PGB is mogelijk)

Vertel mij hoe je ondersteunt voor een zachte en mooie overgang in de laatste levensfase

Verhalen uit de praktijk

Kim

Ik wil samen met mijn moeder voor mijn vader zorgen. Hij heeft longkanker en wil graag thuis blijven om te sterven. Ik werk zelf in de zorg, maar ik vind het toch spannend nu het mijn vader is. Diana hielp ons zodat alles op rolletjes liep. Ik had het vertrouwen in mezelf en de kracht om voor mijn vader te zorgen.

Samen hebben we een plan gemaakt, dat klinkt misschien gek, maar ons gaf het houvast en rust.

Ook de uitleg over rouwverwerking vond ik prettig, daardoor voel ik me minder eenzaam. Nu weet ik dat het normaal is en erbij hoort.

Mijn vaders laatste wens is uitgekomen, hij is thuis overleden in het bijzijn van mijn moeder en ik. Het was verdrietig, maar ook heel mooi. Ik vind het bijzonder dat ik dit heb mogen doen voor mijn vader. Zonder Diana 's hulp had ik me nooit zo rustig gevoeld en weet ik niet of ik het aan had gedurfd.

Madelein

Mijn moeder wil graag thuisblijven nu ze weet dat ze niet meer beter word. Er komen heel veel verschillende hulpverleners en zorgverleners over de vloer. Ieder met de beste adviezen, maar mijn moeder en ik vonden het juist heel verwarrend.

Samen met Diana hebben we de adviezen op een rijtje gezet en besloten hoe we het konden aanpakken.

De huisarts was het hier ook mee eens. Diana hielp met oefeningen tegen de angst waardoor mijn moeder minder bang was voor het lijden en daardoor ook weer beter sliep. Dat vond ik zelf ook geruststellend. Omdat mijn moeder minder bang was, was ik ook opgelucht. Dat heeft enorm bijgedragen aan het afscheidsproces en daar ben ik Diana dankbaar voor.

Annie

Ik zorg al heel lang voor mijn man. Hij sukkelt al langer met gezondheidsproblemen. Maar nu is hij 'echt' ziek, ik weet dat hij niet meer lang te leven heeft. De laatste momenten willen we zoveel mogelijk samen beleven. Hij heeft alvleesklierkanker. Ik weet zelf niet veel van alle die medische toeters en bellen, maar mijn man wil zo min mogelijk 'vreemden' over de vloer. Diana was daarbij een fijne oplossing.

Ik heb samen met mijn twee dochters mijn man verzorgd en Diana was aanwezig als steun en toeverlaat.

Het feit dat ze er was, en dat we een beroep op haar konden doen, als dat nodig zou zijn, gaf me geruststelling. Want ik vond het best eng. Diana heeft me er door heen gesleept. Ze was de rots in de branding. Het was me niet gelukt zonder haar hulp. Ik kon aan haar merken dat ze veel ervaring had. Wat ben ik haar dankbaar voor het mooie afscheid.

Ernestien

Ondanks dat we een fijne thuiszorg hadden zijn we ontzettend geholpen met Diana. Er komt zoveel bij kijken waar je geen weet van hebt.

Ik wist niet hoe ik me moest voorbereiden. Mijn man wilde namelijk niet met me praten. Hoe kon ik dan afscheid nemen?

Diana hielp het gesprek op gang. Ik kon mijn hart luchten en alles zeggen wat ik nog wilde zeggen, voordat het te laat was.

Ik was ook blij met het netwerk van Diana. Voor bijna elke vraag wist ze een oplossing. Wist ze zelf geen oplossing dan wist ze de juiste persoon die wel een oplossing gaf. Dit heeft mijn man veel fysieke pijn bespaart.

Ik wil mijn dierbare praktisch en liefdevol ondersteunen in in de laatste levensfase

Veelgestelde vragen

Wanneer kan ik het beste hulp inschakelen?

Beter te vroeg dan te laat! Verkeer je in de situatie dat je twijfelt om deze hulp nu al in te schakelen? Neem contact op, dan kunnen we overleggen. De praktijk leert dat mensen nooit te vroeg contact op nemen, wel vaak te laat.

Wordt het ondersteuningstraject vergoed door de zorgverzekeraar of andere instanties?

Overheidsinstanties en zorgverzekeraars vergoeden 'noodzakelijke' zorg. Dit persoonlijke traject gaat veel verder dan noodzakelijke zorg en staat voor uitmuntende kwaliteit en begeleiding. Er zijn (gedeeltelijke) vergoedingen mogelijk vanuit de Zorgverzekeringswet, de gemeente (Wmo) en via de Wet langdurige zorg of een PGB. Reken wel op een eigen bijdrage. Vraag mij om persoonlijk advies in jouw situatie. 

Kan iedereen gebruik maken van dit persoonlijke traject?

Mijn ondersteuning is intensief en ik kan niet iedereen helpen. Als we kennismaken dan beslissen we samen of er een klik is en of ik je kan helpen in jouw specifieke situatie.

Moet ik eerst overleggen met de huisarts?

Het is een goed idee om te overleggen met de behandelend arts. Het is echter niet noodzakelijk. Wanneer er tijdens het persoonlijk traject beslissingen worden genomen op het gebied van gezondheid, wordt altijd overleg gepleegd met de arts of specialist.

Wat als er een overlijden plaatsvindt tijdens het traject?

Als een overlijden eerder plaatsvindt dan verwacht, dan worden de consulten ingezet om te ondersteunen bij rouw en verliesverwerking.

Ik ben niet woonachtig in de buurt (Zuid-Limburg)

Dat is geen probleem. Deze sessies vinden online plaats en kunnen dus overal ter wereld plaatsvinden. Er is alleen een telefoon/laptop/pad nodig met een wifi verbinding.

Vertel mij hoe je ondersteunt voor een zachte en mooie overgang in de laatste levensfase

arrow_drop_up arrow_drop_down