Herken je dit:
- Je cliënt/familielid /bewoner ligt op bed en heeft grote ogen, gespannen kaken en een harde gezichtsuitdrukking. Zijn handen en armen bewegen in de lucht onrustig op en neer. Je kijkt ernaar en je voelt je machteloos. Je wilt iets doen. Maar wat? Alles loopt volgens medisch plan, maar de onrust neemt alleen maar toe.
- Je herkent misselijkheid/ verwardheid (delier?) / obstipatie bij je cliënt/bewoner of familielid als bijwerking van grote hoeveelheden (pijn) medicatie. Aan de ene kant ben je blij dat er medicatie is om pijn en angst te verminderen. Aan de andere kant besef je dat de medicatie ernstige bijwerkingen geeft waardoor diegene zich alleen maar slechter voelt. Weg kwaliteit van leven. De bijwerkingen zijn bijna erger dan de kwaal. Hoe kun je de bijwerkingen verminderen?
- Een cliënt/bewoner/familielid slaapt slecht; de spanning en stress is groot vanwege zorgen over de gezondheid (en de naderende dood). Er is onrust. Spanningen lopen op en irritaties ontstaan door oververmoeidheid. Zelf heb je (enige) ervaring met yoga/ meditatie/ visualisatie/ ontspanningsoefeningen. Dit geeft je rust. Dat gun je de ander ook. Maar hoe dan?
- Een cliënt/patiënt/bewoner heeft (onverklaarbare) pijn. Medicatie is verstrekt, maar helpt niet voldoende. De cliënt /bewoner/ familielid heeft weerstand om nog meer medicatie in te nemen. De hoeveelheid pillen is een ontbijt op zich. Je staat met je rug tegen de muur als je wilt helpen.
- Je weet zeker dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. Het frustreert dat holistische zorg bijna niet terug te vinden is in de dagelijkse zorgpraktijk. Je mist concrete handvatten om het zelf op te pakken. Hoe kaart je dit aan bij de cliënt? Je bent een beetje bang dat mensen dit misschien 'raar' vinden of dat het niet gepast is.
- Medische zorg is belangrijk, maar zorgen voor iemand die stervende is, is zoveel meer dan dat. Je hebt aandacht voor de mens en zorgt van hart tot hart. Je wilt echt het verschil maken. Je gunt iedereen een waardig en vredig sterfbed. Je wilt zoveel meer betekenen in de (palliatieve) zorg, maar je weet niet precies wat en hoe.
Hoe zou het voor je zijn als:
- Als je precies weet wat je kunt doen om onrust te verminderen. Je voelt jezelf minder machteloos en weet met vertrouwen wat je kunt doen om te helpen met als resultaat dat de cliënt/ bewoner/ familielid een diepe rust ervaart.
- Als je natuurlijke tools hebt die angst en pijn verminderen en rust brengen zonder dat je te maken hebt met vervelende bijwerkingen voor je cliënt/ bewoner/ familielid. Je kunt bijwerkingen verminderen omdat er minder of geen medicatie nodig is. De kwaliteit van leven neemt hierdoor toe.
- Als je precies weet hoe je ontspanningsoefeningen op een laagdrempelige manier aanbiedt zodat de ander beter slaapt. Met als gevolg een heerlijke nachtrust en minder stress en frustratie overdag.
- Als je werkzame alternatieven kunt aanbieden aan mensen die pijn ervaren, zodat de pijn afneemt. Cliënten/ familieleden/ bewoners hoeven niet met tegenzin medicatie te slikken omdat ze een andere optie weten.
- Als je jouw visie (lichaam en geest beïnvloeden elkaar) gebruikt om klachten te verminderen van je cliënt/ bewoner/ familielid op een natuurlijke manier. Én je dit met zelfvertrouwen op een ontspannen manier voor elkaar krijgt.
- Als je daadwerkelijk het verschil maakt door een bijdrage te geven aan een waardig en vredig sterfbed omdat je concrete handvatten hebt wat je kunt doen op een natuurlijke manier.
Dat alles is ook voor jou mogelijk wanneer je de online workshop Minder angst en pijn met ontspanningstechnieken (in de palliatieve zorg) volgt.
Na het volgen van deze online workshop:
- Weet je wat je kunt doen om angst en pijn te verminderen met behulp van ontspanningstechnieken
- Weet je hoe en wanneer je deze technieken kunt toepassen
- Beheers je een krachtige oefening die pijn en angst verminderd
Praktische informatie
- Datum en tijd: dinsdagavond 3 november 2020 om 19.30 (ongeveer 90-120 minuten)
- Deze online workshop kun je gewoon thuis volgen vanaf je luie stoel achter je PC of tablet (geen ingewikkelde technische kennis noodzakelijk)
- De workshop wordt live gegeven dus je kunt vragen stellen.
- Kun je er niet bij zijn, dan kun je de workshop later terugkijken (eventuele vragen kun je vooraf indienen)
- De investering van de online workshop bedraagt slechts € 27,- i.p.v. €47,-