Waken is niet passief
Waken wordt vaak gezien als een passieve daad, een soort wachtkamer van het leven waarin we geduldig zitten tot het onvermijdelijke gebeurt. In deze blog en bijbehorende podcast wil ik je meenemen op een reis die je ogen zal openen voor de vele manieren waarop je daadwerkelijk kunt bijdragen aan het welzijn van een stervende persoon.
Dus als je ooit hebt gevoeld dat je 'niets kunt doen' terwijl je waakt bij een geliefde of een cliënt lees dan verder en/ of luister naar de podcast. Je zult ontdekken dat je veel meer kunt zijn en doen dan je misschien denkt. Het is tijd om de actieve, liefdevolle en betekenisvolle rol die we kunnen spelen in deze laatste fase van het leven, volledig te omarmen.
Beluister hier de podcast stervensgoed aflevering 117:
👉🏻 Je luistert de podcast ook via apple en Spotify
De betekenis en het belang van waken
Waken is een tijd die zowel emotioneel als fysiek intensief kan zijn, maar ook een tijd die ruimte biedt voor diepe menselijke connectie, spirituele groei en zelfs heling. Ik wil je laten zien dat waken niet alleen een daad van liefde is, maar ook een daad van betekenis. Er zijn praktische tips en meditatieve technieken om deze heilige tijd zo waardevol mogelijk te maken. In deze gratis checklist staan 100 aandachtspunten op een rij die van belang kunnen zijn in de laatste levensfase. We zullen ook de veelvoorkomende uitdagingen bespreken die mantelzorgers en geliefden tegenkomen, en hoe we deze met empathie en praktische wijsheid kunnen navigeren.
De actieve rol van waken
De belangrijkste taak van de waker is bijdragen aan de energie. Sterven is niet alleen een lichamelijk, mentale en emotionele gebeurtenis, maar ook een energetische. Bijdragen aan een zachte overgang van de ziel is de taak. Je kunt vertrouwen vergroten of de frequentie van liefde uitstralen. Holding the space, zoals ze dat zo mooi zeggen. Je draagt zorg voor een energetische container, die rust en veiligheid biedt.
Meditatie en voorbereiding als je ondersteunt aan het sterfbed
Een van de technieken die je hiervoor kunt gebruiken is mediteren of visualiseren. Het zijn sterke middelen om je frequentie te verhogen en de energie positief te beïnvloeden. Je vindt hier een meditatie die je helpt aan het sterfbed om vertrouwen te vergroten. Deze meditatie is ook een perfecte manier om je voor te bereiden op waken. Het maakt niet uit of je dit doet voor een dierbare of voor je bewoner of cliënt. Je kunt natuurlijk ook een eigen meditatie gebruiken. Eigenlijk werkt alles wat je doet goed, zolang het past in dat moment, en je het doet met een passende intentie.
Een grote uitdaging tijdens het waken en hoe deze aan te pakken
Waken kan vermoeiend zijn, zeker als je al een lange tijd voor iemand hebt gezorgd. Het is belangrijk om je eigen grenzen te kennen en hulp in te schakelen waar nodig. Echter, voor velen van ons is het vragen om hulp een grote drempel. We willen sterk zijn voor onze geliefden, we willen de last niet op anderen leggen, of we denken misschien dat we het allemaal zelf moeten kunnen. Deze gedachten en gevoelens kunnen de drempel om hulp te vragen onnodig hoog maken.
Het is onze taak om die drempel zo laag mogelijk te maken. Niet alleen voor onszelf maar ook voor de persoon voor wie we zorgen. Door hulp te vragen en te accepteren, kunnen we beter voor onze geliefden zorgen en ook voor onszelf. Het inschakelen van andere familieleden, vrienden of thuiszorg, professionele zorgverleners en /of levenseinde doula's kan een wereld van verschil maken in je eigen welzijn en dat van de stervende persoon.
Waken doe je niet alleen
In deze emotioneel geladen en uitdagende fase die waken is, is het cruciaal om te beseffen dat we er niet alleen voor staan. Door de drempel voor het vragen om hulp te verlagen, kunnen we een sfeer van liefde, zorg en respect scheppen, zowel voor onszelf als voor de persoon die we begeleiden in hun laatste levensfase. Laten we deze heilige tijd zien als een actieve ruimte vol mogelijkheden voor diepe menselijke connectie en spirituele groei.