Workshop palliatieve sedatie en euthanasie

Misvattingen rondom palliatieve sedatie en euthanasie ontrafelt

Masterclass 

masterclass euthanasie-palliatieve sedatie!II

Herken je dit?

 1. Je weet dat er verschillen zijn tussen palliatieve sedatie en euthanasie. Welke verschillen zijn dat precies? Wanneer 'kies' je voor het een en wanneer voor het ander? Je kunt wel wat opfrissing van kennis gebruiken.
 2. Je cliënt, je familielid, je patiënt denkt dat hij/zij de euthanasie goed geregeld heeft. Het is op papier gezet en de (huis)arts weet ervan. Je twijfelt of dit wel genoeg is en je weet niet zo goed of er nog meer nodig is dan dat? Veel mensen denken dat ze het goed geregeld hebben, en komen dan van een koude kermis thuis. Hoe zorg je dat een laatste wens gehonoreerd kan worden?
 3. Er wordt palliatieve sedatie toegepast. Diegene is in diepe slaap. De mond staat open, de lippen zijn gebarsten en er zitten korstjes op omdat het droog is. Misschien heeft hij of zij wel dorst? Kan dat? Wat doe je?
 4. Tijdens de palliatieve sedatie is iemand erg onrustig.  De handen lijken iets te willen grijpen in de lucht. De bewegingen nemen toe. Zou hij of zij wakker worden? Kan dat? Wat doe je dan?
 5. "Doe mij een spuitje als het zover is", roept je cliënt/bewoner/patiënt met een grote mond. Je weet dat het niet zo simpel is. Welke emoties en gevoelens kun je verwachten? Hoe zit het met de familie? Hebben zijn nog inspraak in de wens om niet meer verder te leven? Hoe ga jij dit gesprek aan? Hoe geef je goede voorlichting? Je wilt niet met je mond vol tanden staan over dit belangrijke onderwerp.
 6. Euthanasie heeft iets mystieks. Hoe gaat het daadwerkelijk in zijn werk, vraag jij af. Als je erbij aanwezig zou zijn wat kun je dan verwachten? Hoe gaat dat precies? Wat zie je? Is dat eng?


Hoe zou het voor je zijn als:

 •  Als je precies weet wat de verschillen zijn tussen euthanasie en palliatieve sedatie en dat je up-to-date bent met je kennis over dit belangrijke onderwerp.
 • Als je precies weet aan welke voorwaarden voldaan moet worden om euthanasie écht goed geregeld te hebben zodat je teleurstelling en misvattingen voorkomt van de wensen die mensen hebben over het einde van hun leven.
 • Als je met vertrouwen precies weet wat je wel en niet doet tijdens palliatieve sedatie. Zodat je op de hoogte bent wat je kunt verwachten tijdens palliatieve sedatie zodat je niet alleen jezelf maar ook de anderen geruststelt.
 • Als je begrijpt wat er allemaal bij een euthanasie verzoek, aanvraag en uitvoering komt kijken. Zodat je niet alleen weet WAT je kunt zeggen, maar ook HOE je dit moet zeggen. Je weet welke woorden je gebruikt om uitleg te geven op een eenvoudige en duidelijke manier.
 • Als je angst en onduidelijkheden over euthanasie wegneemt doordat je precies kunt vertellen hoe het werkelijk is. Met een duidelijk beeld en kennis van het verloop van een euthanasie verminder je angst en spookbeelden bij jezelf en anderen.

Dat alles is ook voor jou mogelijk wanneer je de online masterclass misvattingen rondom palliatieve sedatie en euthanasie ontrafelt volgt


Na het volgen van deze masterclass:

 • Weet je precies het verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie en is je kennis weer adequaat
 • Weet je hoe een euthanasie verzoek, aanvraag en uitvoering werkt
 • Weet je de belangrijkste juridische (on)mogelijkheden wat betreft euthanasie en palliatieve sedatie
 • Weet je de meest voorkomende misvattingen rondom euthanasie een palliatieve sedatie en deze te voorkomen


Praktische informatie

 • Je kunt meteen starten met deze masterclass
 • Je kunt deze masterclass gewoon thuis volgen via de online leer omgeving van Ster in Zorg (geen ingewikkelde technische kennis nodig)
 • Je hebt een jaar lang toegang tot deze masterclass
€ 97,-
€ 57,-

Masterclass: Misvattingen rondom palliatieve sedatie en euthanasie ontrafelt

Onderwerpen die aan bod komen

 • Wat is palliatieve sedatie?
 • Wat is euthanasie?
 • Wat is verschil tussen beide?
 • Wat is ervoor nodig om euthanasie goed te regelen?
 • Hoe gaat dat in de praktijk? Is dat eng?
 • Wat zijn de meest gemaakte fouten bij euthanasie en palliatieve sedatie?


In deze workshop vind je informatie die NIET op het internet te vinden is, omdat de kennis is gebaseerd op jarenlange praktijkervaring als stervensbegeleider en palliatief-wijkverpleegkundige.

masterclass euthanasie-palliatieve sedatie

Dit zeiden je voorgangers over het volgen van de online workshop

Vanessa Li-Fo-Sjoe

Vanessa over de workshop omgaan met verdriet en verlies.

 

Ik vond de workshop heel fijn omdat ik bevestiging kreeg dat ik er niet ver naast zit hoe ik mensen begeleid in mijn werk.

Vooral de herkenning van de rouwtaken gaf me vertrouwen in mijn eigen verlieservaring en hoe ik ermee omga. Ik verloor mijn vader 6 jaar geleden en ik mis hem nog steeds op bepaalde momenten heel erg. Bepaalde dagen herdenk ik mijn vader extra.

Het is een eyeopener dat er meerdere mensen blijken te zijn die soortgelijke emoties hebben na het verlies van een dierbare. Mijn emoties zijn niet vreemd. Mindblowing hoe ik mezelf herken in de rouwtaken. Van rust ervaren tot hele heftige emoties ervaren. Het is hoe ik het ervaar in mijn leven. Dat geeft me bevestiging en vertrouwen. Ik raad deze workshop aan voor mensen die een verlieservaring hebben meegemaakt om inzicht te geven hoe rouw werkt.

 

www.vanessabegeleiding.com

Els Verheijen (trainer/coach en loopbaanadviseur) bij Sacrecola

Els over de online workshop rouw en verdriet.


Rouw en verdriet kunnen een zwaar onderwerp zijn, maar in deze training is het luchtig en met humor gebracht. Uit de manier van presenteren blijkt je deskundigheid; rustig en doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. Het geeft vertrouwen dat de theorie doorleefd is.

Als loopbaanadviseur werk ik met mensen die tegen allerlei zaken in het leven aanlopen. Regelmatig is het een combinatie van werk en verdriet zoals een eerder overlijden. Fijn vond ik de concrete tips. Wat zeg je wel? Wat zeg je niet? Ik kreeg heel praktische handvatten hoe ermee om te gaan als mensen rouwen.

Ook online leren bevalt prima. Het scheelt reistijd, is beter voor het milieu en is makkelijk vanaf thuis te volgen.

Ik zou de training zeker aanraden als je zorgt voor je naaste (mantelzorgers) en voor zorgverleners. Het is goed om de signalen te herkennen en het effect van rouw en verdriet op jezelf en anderen. De training is een compleet verhaal dat overzicht geeft over rouw en verdriet. Heel prettig.


www.sacrecola.nl

Vera
Vera Breukers

Vera Breukers over de workshop troost bieden bij rouw en verlies.

 

Ik vind de manier waarop de workshop wordt geven erg prettig. Een combinatie van nuchterheid en betrokkenheid.

Goed voor te bereiden op verlies in vele vormen, waardoor ik er beter mee kan omgaan. Daar ben ikzelf bewust mee bezig, dit valt in deze workshop mooi samen.

Rouw is hard werken, dat wist ik al, maar zo’n workshop brengt weer alles naar de oppervlakte. Het heeft mijn kennis opgefrist.  Ik word bevestigd waar ik meer bezig ben, dat is heel fijn.

Het gaat over bewustwording waar het écht om draait in het leven.

Eigenlijk zou de workshop verplicht moeten zijn voor alle zorgprofessionals. Zodat zorgverleners voldoende kennis hebben hoe rouw en verdriet werkt. Het geeft verdieping in je werk als professional. Daarnaast zou het ook mooi zijn voor vrijwilligers en medewerkers van een hospice. Ik denk dat je een bevoorrecht mens bent als je in alle rust afscheid kunt nemen.

Als diegene die gaat ‘vertrekken’ in rust afscheid neemt, maakt dat een enorm verschil. Ook voor de mensen die achterblijven. Dat is echt heel belangrijk.

masterclass euthanasie-palliatieve sedatie

€ 97-

€ 57,-

Misvattingen rondom palliatieve sedatie en euthanasie herkennen?

 • Q & A

  Is er voorkennis nodig voor deze online masterclass?

  Nee, iedereen met interesse in het onderwerp kan deze online masterclass volgen. Meestal nemen mantelzorgers, cliënten, geïnteresseerden in het onderwerp en zorgverleners deel aan de workshop. Soms zitten er ook coaches bij.

  Kan ik deze workshop opgeven als kosten bij de belastingdienst?

  € 97-

  € 57,-

  Wil je de meest voorkomende misvattingen rondom palliatieve sedatie en euthanasie ontrafelen?