Hoe weet je of iemand stervende is?
Als je ondersteunt aan het sterfbed is het prettig als je een inschatting kunt maken 'hoe lang het nog duurt'.
Hoe lang duurt het nog? Is de meest gestelde vraag aan mij als palliatief wijkverpleegkundige. Als verpleegkundige heb ik tig mensen verpleegd aan het sterfbed. Nu is ieder stervensproces uniek, maar er zijn wel symptomen waaraan je herkent of de dood nadert.
In podcast Stervensgoed #47 Hoe weet je of iemand stervende is? Herken de symptomen van een naderend overlijden.
Beluister de podcast hier:
In deze podcast ontdek je:
- Welke symptomen een naderende dood laat zien
- Meer rust en minder angst aan het sterfbed, omdat je weet wat je kunt verwachten
- Hoe je ziet als het einde nabij is tijdens een sterfbed
- Hoe je herkent dat iemand stervende is
Je luistert de podcast ook via apple en Spotify
Verdiepen in stervensbegeleiding? Hier reserveer je jouw plek in de gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding
Tips en tools in stervensbegeleiding gratis in je mailbox? Klik hier
Transcript van de podcast Hoe weetje of iemand stervende is
Hoe weet je of iemand stervende is?
Hoe weet je of iemand stervende is? Mijn naam is Diana Stassen en met Ster in Zorg, geef ik trainingen en coaching rondom stervensbegeleiding, rondom rouw en verlies. Mijn intentie is om meer vertrouwen te geven rondom de laatste levensfase. Ik geloof dat vertrouwen essentieel is, om rust en verbinding te ervaren. Om de laatste levensfase de aandacht te geven die ze verdient. Niet omdat het naar, verschrikkelijk en verdrietig is, dat kan zijn, maar juist om lichtheid te brengen. Aandacht, verbinding, meer liefde, meer warmte, zodat diegene die stervende is, maar ook alle mensen daar omheen, daar moois uit kunnen halen.
Je weet nooit zeker wanneer iemand overlijd
Deze podcast gaat over de symptomen van een naderend overlijden. Hoe weet je of iemand doodgaat? De meeste mensen weten dat niet, maken een verkeerde inschatting. Om eerlijk te zijn, je weet het nooit voor de volledige 100 procent. Toen ik werkte als verpleegkundige in de palliatieve zorg, zag ik natuurlijk veel mensen in de laatste levensfase. Je maakt een inschatting op basis van je intuïtie, van je professionaliteit; wat je geleerd hebt, op basis van eerdere ervaringen, maar je weet nooit 100 procent zeker wanneer iemand sterft. Er zijn altijd mensen die je enorm verbazen. Ik heb bij mensen het sterfbed gestaan waarvan ik dacht: dit kan niet! Dit is fysiek onmogelijk! Iemand met een teer lichaam, zeer oud, een hoge leeftijd, lange tijd niet meer gegeten en gedronken, op geen andere mogelijkheid vocht binnenkrijgt, dat diegene nog steeds op deze aarde onder de levenden is, dat kan niet. Dat is echt een uitzondering.
Aan de andere kant heb ik ook mensen gezien waarvan je zou verwachten dat het stervensproces nog enkele weken zou duren en die er in één keer tussen uit gaan. Alles is mogelijk, je weet het nooit 100 procent zeker, dus dat wil ik je in ieder geval meegeven.
Sterven is de separatie van het lichaam en de Ziel
Er zijn een aantal symptomen waardoor je een inschatting kan maken of het overlijden of sterven steeds korter bijkomt. In de medische wereld betekent sterven, het punt van doodgaan, dat de ademhaling stopt. Ik vind het mooi om een spirituele betekenis eraan te geven. Op het moment dat iemand sterft, is dat de separatie van het lichaam en de Ziel.
Waarom wil je weten of de dood nabij is?
Waarom is het belangrijk om te weten welke symptomen er zijn? Het is handig om je voor te bereiden als iemand stervende is. Je kunt bijvoorbeeld familie inschakelen of misschien wil je zelf bij het moment van sterven zijn. Het is prettig als je daar een aantal aanknopingspunten aan hebt.
De meeste mensen weten niet hoe een stervensproces verloopt. Met de kanttekening: ieder stervensproces is anders, maar er zijn wel gemeenschappelijke delen te herkennen in het stervensproces. Als je weet wat er gebeurt, geeft dit minder angst. Onbekendheid maakt onbemind. Als je weet wat je kunt verwachten, als je weet wat er kan gebeuren, geeft dat meer rust. Daarom deze podcast! Er zijn een aantal symptomen die optreden voor het doodgaan. Deze symptomen kun je op verschillende manieren verdelen, zoals lichamelijke symptomen. Deze worden besproken in deze podcast Stervensgoed.
Tegelijkertijd zijn er ook mentale symptomen, over gedachtes, over overtuigingen rondom het leven en sterven. Er zijn ook energetische symptomen in de laatste levensfase. Als je werkt met energie en energie goed kunt voelen, zijn daar ook mogelijkheden, hoe je herkent dat iemand stervende is.
Op spiritueel gebied zijn er symptomen. Alle stervensfases hebben een spirituele betekenis.
Op emotioneel gebied zijn er aanknopingspunten. In de laatste levensfase maken mensen bepaalde emoties door. Een weg van emoties die ze afleggen. In het laatste stuk van het leven sluiten mensen zich bijvoorbeeld emotioneel af van de buitenwereld en reageren steeds minder op de buitenwereld.
Mocht je betrokken zijn bij iemand die stervende is, zeker voor mensen die je enorm dierbaar zijn, kan het pijnlijk zijn dat hij of zij afstand neemt, hij of zij 'je weg duwt' .Hij of zij is alleen met zichzelf of in zichzelf bezig. Dat hoort bij het stervensproces! Dat is niet persoonlijk! Dat is een proces/symptoom wat voorkomt rondom het sterven.
Lichamelijke symptomen voor het sterven
Vandaag wil ik het hebben over de lichamelijke processen, de lichamelijke symptomen. Wat kom je tegen als iemand stervende is?
Sterven is een natuurlijk proces
Sterven is een natuurlijk proces. Sterven kan een lichaam zelf! Dit is een flauwe grap. Ik kan het best lachwekkend zeggen, maar er zitten zoveel overtuigingen in ons, in onze maatschappij!
We stoppen sterven, doodgaan, de uitvaart in de handen van andere mensen. We leggen het in de handen van de medische wereld, we leggen het bij de uitvaartondernemer neer.
Sterven is een heel natuurlijk proces. We hebben in de basis geen verpleegkundige, geen arts nodig om een lichaam te laten sterven.
Iedereen kan dit!
Dit is een hele flauwe dooddoener en een hele flauwe woordgrap; maar iedereen kan het! 😉 Het is ontzettend fijn, dat wij verpleegkundigen, artsen kunnen inschakelen om te ondersteunen, als