Je praktijk opzetten als stervensbegeleider/ levenseinde doula

Ben je klaar om je eigen praktijk als stervensbegeleider of levenseinde doula op te zetten, maar weet je niet waar te beginnen?

In deze aflevering van Stervensgoed podcast bied ik je praktische tips en een helder overzicht om je op weg te helpen. Ontdek de twee essentiële ingrediënten voor het succesvol opzetten van je praktijk.

Praktijk starten als levenseinde doula

Om je praktijk succesvol op te bouwen zijn twee aspecten essentieel: je aanbod en cliënten die je dienstverlening afnemen. Zonder een duidelijk aanbod heb je niets waarmee je anderen kunt ondersteunen, en zonder cliënten heb je geen bedrijf. In deze podcast van Stervensgoed geef ik je concrete voorbeelden en belangrijke vragen om over na te denken als je mensen wilt ondersteunen in de laatste levensfase met je eigen praktijk.

Beluister hier de podcast Stervensgoed nummer 123: Je praktijk opzetten als stervensbegeleider/ levenseinde doula

👉🏻 Je luistert de podcast Stervensgoed ook via  apple  en  Spotify

De basis; je aanbod en dienstverlening in de laatste levensfase

Hoe help je mensen in de laatste levensfase op een manier die past bij jou? Ga je waken en concentreer je op de stervende en de allerlaatste fase, of ga je langdurig te werk (vroeger in het proces) om zo goed mogelijk voorbereid te zijn? Wie ga je helpen? Focus je op mensen met een bepaalde geloofsovertuiging of met een specifiek ziektebeeld? Maak je aanbod concreet!  Werk je overdag of ook 's nachts? Weekenden? Alleen met samenwerkingspartners? Meerdere uren achter elkaar of bied je alleen consulten aan? Wat is je tarief? (Beluister de podcast voor meer voorbeelden van belangrijke vragen.🎧)

Doe een realitycheck van je aanbod in stervensbegeleiding

Vervolgens ga je na of je aanbod of dienstverlening haalbaar is in de praktijk. Is een veertigurige werkweek wat je wilt? Is dat haalbaar? Heb je dan nog genoeg tijd om jezelf op te laden en de kwaliteit te kunnen bieden die je wilt? Kun je rondkomen van je uurtarief en hoeveel uur zijn dan te declareren bij de mensen die je helpt? Heb je tijd ingeruimd voor administratie en het werken aan je naamsbekendheid zodat cliënten weten dat je bestaat? Hoe ga je om met een cliënt die overlijdt, terwijl je deze week een bepaald aantal uur had ingeruimd voor deze persoon?

Zorg dat cliënten je weten te vinden, geen cliënten; geen praktijk

Maak een plan van aanpak zodat mensen je dienstverlening en hulp weten te vinden. Hoe weten mensen dat jij bestaat? Hoe win jij het vertrouwen van mensen zodat ze daadwerkelijk voor jouw ondersteuning kiezen? Het is een ingrijpend proces om een levenseinde doula in te schakelen, een grote stap voor je cliënten. Hoe help je om dit zo makkelijk mogelijk te maken? (beluister de podcast voor meer tips).


Het belang van meer levenseinde doula's en stervensbegeleiders

Een van de peilers in de Stervensgoed levenseinde doula opleiding is je te ondersteunen bij het opbouwen van je praktijk.  Waarom dat belangrijk is? Stel je een wereld voor waar we anders omgaan met sterven en daardoor ook met het leven. Een wereld waarin we meer in contact staan met onze ziel en aandacht hebben voor wat écht belangrijk is in het leven: vertrouwen, liefde en verbinding. Holistische therapeuten, stervensbegeleiders en levenseinde doula's spelen hierin een cruciale rol. Ze ondersteunen bij rouw, verlies en het nemen van afscheid en creëren ruimte voor meer verbinding en vertrouwen in onze gemeenschappen. Het gaat niet alleen om 'beter' sterven, maar ook om beter leven. 

Ik zie de stervensbegeleiding niet als een hobby maar als een betekenis vol vak

De basis van je eigen praktijk in de laatste levensfase

Het fundament van je praktijk is je dienstverlening en je cliënten. Zonder afnemers kun je geen praktijk voeren, omdat je dan geen mensen met hun probleem helpt. Dus enerzijds je aanbod en anderzijds het aanbieden van je dienstverlening zijn essentieel om je eigen praktijk te starten en te laten groeien. De Stervensgoed levenseinde doula opleiding helpt je niet alleen inhoudelijk te ondersteunen in de laatste levensfase, maar leert en ondersteunt je ook bij het opbouwen van jouw praktijk. Het ondersteunt je in commitment zodat je daadwerkelijk opdaagt (ook als het spannend is) om je eerste Facebook-post te plaatsen, je eerste lezing te geven of daadwerkelijk je eerste factuur te versturen omdat je mensen zo goed hebt geholpen in de laatste levensfase. Hoe dan ook, ik nodig je uit om je passie en je hart te volgen. Geef niet op en zet door. Het is misschien niet de meest makkelijke weg, maar wel een pad vol mooie uitzichten en dat maakt het de moeite waard!