7 ondersteuningsmanieren in de laatste levensfase waar de meeste mensen niet aan denken

>> Om je relatie met leven en sterven te verdiepen volg je de gratis online  workshop  Levenslessen schrijf je buiten de lijntjes   op 24 april 2024. Te laat? Blijf  hier  op de hoogte van (gratis) workshops over ondersteunen in de laatste levensfase.

7 ondersteuningsmanieren in de laatste levensfase waar de meeste mensen niet aan denken

Beluister hier de Stervensgoed podcast:

👉🏻Je luistert de podcast Stervensgoed ook via  apple  en  Spotify

Of bekijk de video

Het Belang van Ondersteuning in de Laatste Levensfase

Of je nu een professional bent in de zorgsector, een mantelzorger voor een geliefde, of een toekomstige Levenseinde doula, iedereen kan een rol spelen bij het bieden van ondersteuning in de laatste levensfase. Het is meer dan alleen de zorg aan het sterfbed; het gaat om het bieden van comfort, warmte, verbinding en heling aan zowel de stervende persoon als de achtergebleven dierbaren.

1.Waakschema maken

Een praktische manier om ondersteuning te bieden is door het opstellen van een waakschema Het liefst gemaakt voor dat het waken dient plaats te vinden. In de intensieve laatste dagen van iemands leven, waarin professionele zorg mogelijk beperkt is, kan een waakschema rust en ondersteuning bieden aan de mantelzorger. Het verdelen van de uren in blokken van acht uur zorgt voor duidelijkheid en rust in deze hectische periode.

2.Kinderen Betrekken bij afscheid nemen

Het betrekken van kinderen bij het afscheid nemen wordt vaak vergeten, maar is een belangrijk aspect van ondersteuning. Door kinderen op een passende manier te informeren en te betrekken, leren zij omgaan met verdriet en rouw op een manier die bij hun leeftijd en begrip past.

3. Herinneringen Vastleggen om verbinding te creëren

Het vastleggen van dierbare herinneringen kan troost bieden aan zowel de stervende persoon als de nabestaanden. Of het nu gaat om het maken van een fotoboek of een receptenboek, het samen creëren van herinneringen is helend en waardevol.

 4. Welzijn Toepassen aan het sterfbed voor meer comfort

Het bieden van welzijn, zoals massages of aromatherapie, draagt bij aan het comfort van de stervende persoon. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van de persoon en professionele hulp in te schakelen indien nodig.

5. Levenseinde plan een goede voorbereiding

Het opstellen van een levenseinde plan is essentieel om voorbereid te zijn op de laatste levensfase. Dit plan biedt houvast, richting en helpt bij het nadenken over wat echt belangrijk is voor de persoon die afscheid neemt.

6. Voorlichting Geven

Voorlichting bieden over het stervensproces helpt om angst te verminderen en duidelijkheid te scheppen. Door mensen te informeren over wat ze kunnen verwachten en hoe ze kunnen omgaan met rouw, kunnen zij zich beter voorbereiden op deze emotionele periode.

7. Workshops rondom stervensbegeleiding

Het geven van workshops en het delen van kennis over stervensbegeleiding is een waardevolle manier om ondersteuning te bieden aan gezonde en zieke mensen. In de agenda van Ster in Zorg vindt je verschillende workshops en masterclasses  rondom de laatste levensfase Door mensen bewust te maken van de mogelijkheden en uitdagingen in de laatste levensfase, kunnen zij zich beter voorbereiden en ondersteuning bieden waar nodig.


Ik hoop dat deze blogpost je heeft geïnspireerd om na te denken over de verschillende manieren waarop je kunt bijdragen aan het comfort en de warmte in de laatste levensfase. Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Aarzel dan niet om contact op te nemen via info@sterinzorg.nl. Vergeet ook niet om de agenda te bekijken voor interessante workshops en trainingen over stervensbegeleiding en ondersteunen in de laatste levensfase.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Met warme groeten, 

Diana

>> Om je relatie met leven en sterven te verdiepen volg je de gratis online  workshop  Levenslessen schrijf je buiten de lijntjes op 24 april 2024. Te laat? Blijf  hier  op de hoogte van (gratis) workshops over ondersteunen in de laatste levensfase.