Drie stappen voor rust, als je zorgt voor je ongeneeslijk zieke familielid
Je zorgt voor je ongeneeslijk zieke partner, je moeder of je vader. Je weet dat je ook goed voor jezelf moet zorgen. Maar soms is dat een dilemma of moet je doorbijten omdat het niet anders kan. Omdat deze situatie, zoals een ziekenhuis behandelding zich nu voordoet. Omdat er geen andere hulp voorhanden is, terwijl je al zo moe bent. Omdat professionele thuiszorg maar beperkt inzetbaar is vanwege de bezuinigingen.
Alsof er een engeltje en een duiveltje op je schouder zitten. Ze zijn hard in discussie en geen van beide wint. Er bestaat geen juiste keuze. Je bent moe en doodop. En je wilt toch zorgen voor de ander! Hoe kom je aan rust toe? In dit blog artikel geef ik je een methodiek die je helpt als je rust nodig hebt.
Ken je het gevoel dat je iets heel graag wilt doen? Maar dat je het niet doet? Omdat je twijfelt? Je gaat malen. Je gaat voors en tegens overwegen. Wikken en wegen. Je begrijpt niet goed wat je intuïtie ingeeft. Want je hoofd maalt maar door. Je hart kiest altijd voor vreugde. Maar is dat wel verstandig?
Wat gaat je rust brengen als je zorgt voor je ongeneeslijk zieke man, vader of moeder?
Je gevoel druist tegen je verstand in. Je denken, je voelen en je innerlijk weten staan niet op één lijn. Dat geeft onrust. Je wilt rust.
Waarom is het belangrijk om rust te hebben als je zorgt voor je ongeneeslijke zieke familielid?
We zijn sociale wezens. We hebben interacties met elkaar. Deels bewust, deels onbewust. Dat gaat via onze energie die we van elkaar oppikken. Herken je het gevoel dat iemand naar je lacht en dat je onderbuikgevoel je laat weten dat het niet oprecht is? Soms voel je dat gewoon. Ook jouw emoties en gevoelens hebben impact op de ander. Hoe heftiger de gevoelens, hoe meer impact je op anderen hebt. Herken je dat je rustig wordt van sommige mensen? Dat zijn mensen die rust uitstralen. Ken je ook de zogenoemde energie vreters? Mensen waar je een praatje meemaakt en je voelt je daarna leeggezogen?
As mens nemen we allemaal energie mee. Soms positieve energie, neutrale energie, soms negatieve energie. Deze energie heeft invloed op anderen om ons heen. Wanneer de gezondheid zwakker is, de vitaliteit lager is, dan is onze weerstand lager. Dat geldt niet allen voor ziektekiemen en virussen maar ook voor onze energie. Zorg je voor een ongeneeslijk ziek familielid? Besef dat jouw energie direct van impact is op de ander. Hoe meer rust jij overbrengt, hoe sneller de ander in deze rust meegaat.
Maar als je mantelzorger bent, als je zorgt voor je ongeneeslijk zieke vader, moeder of partner dan is het nog niet zo eenvoudig om rust te vinden.
Ik heb een methodiek die je daarbij snel helpt. Die je snel rust brengt.
De drie wijzen brengen je rust in zorgsituaties
Men heeft in de wetenschap ontdekt dat er meer dan één brein is. Je hebt namelijk behalve je hoofdbrein ook een buik- en een hartbrein. De buik en het hart bevatten zoveel neuronen en bijzondere verbindingen dat het zelfstandig dingen ‘weet’. Het vormt een wetenschappelijk bewijs voor de intuïtie die we hebben, of een niet-pluis gevoel. Er zijn nieuwe coachtechnieken ontwikkeld op basis van deze oude wijsheden en de nieuwe wetenschappelijke inzichten. Ik vind het reuze interssant en wil graag een oefening met je delen.
Je hoofd, je hart en je buikbrein geven advies
De beste beslissingen neem je wanneer alle drie de breinen congruent zijn.
Je hoofd-, je buik- en je hartbrein zitten op één lijn. Alles deze breinen en het met elkaar eens zijn, dan ervaar je rust.
Je hoofdbrein staat o.a. voor: intelligentie, denken, creatieve verbanden leggen
Je hartbein staat o.a. voor: liefde, compassie, verbinding
Je buikbrein staat o.a. voor: innerlijk weten, grenzen aangeven
Wanneer er innerlijke conflicten spelen zitten de drie wijzen, oftewel je drie breinen, niet op één lijn. Dit geeft onrust en stress. Je zit niet lekker in je vel.
Deze voorbeelden ken je vast als je mantelzorger bent
Je hebt het gevoeld dat je iets heel graag wilt? Dat je verlangt naar rust, overzicht, structuur, houvast, vertrouwen of hoop (hartbrein)
Dat je weet dat het niet reëel is wat je wilt (hoofdbrein)?
Dat jij je grenzen aangeeft, dat het genoeg is geweest (buikbrein) en dat je toch een schuldgevoel hebt (hartbrein)?
Dat het dé logische oplossing is (hoofdbrein), maar je voelt dat het een slechte beslissing is (hartbrein)?
Snap je hem?
Je kent het verschil tussen je hoofd, je hart en buik ook wel in spreekwoordelijke gezegdes, zoals: Een knoop in je maag hebben. Iets kan op je hart drukken of moeilijk te verteren zijn.
Een effectieve oefening die je rust brengt als je zorgt voor je dierbare familielid
Met de volgende oefening ervaar je snel ontspanning. De oefening duurt een paar minuten. Ga ergens op een plekje zitten waar je niet gestoord kunt worden.
Stap 1
Ga met je ademhaling naar je hart. Hoe doe je dat? Dat doe je door je voor te stellen dat je met je hart ademt. Leg je handen op je hart om het te vergemakkelijken en vraag je hart: wat vind jij hiervan? Doe dit enkele minuten met focus.
Stap 2
Leg vervolgens je handen op je buik en adem daarheen (stel je voor dat je ademhaalt met het onderste gedeelte van je buik).
Vraag aan je buik: wat vind je van de situatie? Doe dit enkele minuten met focus.
Stap 3
Daarna ga je naar je hoofd met je aandacht. Leg je handen op je hoofd.
En vraag voorbij je denken: wat vindt het hoofd van de kwestie? Doe dit enkele minuten met focus.
Wil je ondersteuning bij de rust oefening zodat je je nog dieper ontspant?
Het is best moeilijk om deze oefening de eerste keren alleen te doen. Meestal heeft onbewust één van je breinen de voorkeur. Dit brein is ‘luider’ aanwezig. Dat kunnen gedachtes zijn of angstgevoelens. In deze audio-oefening begeleid ik je door de oefening heen. Het zal je inzicht geven en rust brengen. Verder helpt deze oefening om stress los te laten en diep te ontspannen. Je kunt hier inschrijven en je ontvangt de training gratis in je mailbox.
Mijn naam is Diana Stassen en ik ben wijk-palliatief verpleegkundige en ervaringsdeskundige als mantelzorger. Ik help je zorgen voor je ongeneeslijk zieke familielid. Met warmte, liefde, kracht en vertrouwen breng ik rust in de situatie.