Ondersteuning in de laatste levensfase
arrow_drop_up arrow_drop_down

Betekenis geven aan de laatste levensfase

Ondersteunen, helpen, comfort brengen, maar je staat met lege handen?

20 +
Jaar ervaring
500+
Zorgverleners ondersteunt
500+
Ongeneeslijk zieken en diens familie geholpen

De laatste levensfase is een belangrijke en waardevolle periode

Je  helpt op de best mogelijke manier, maar je denkt dat het nog beter kan. Je wilt rust brengen in de laatste levensfase, maar je weet niet zo goed hoe je dat kunt doen op een natuurlijke manier. Je wilt ervoor zorgen dat de laatste momenten troost geven.

Hoe ondersteun je in de laatste levensfase?

Herken je dit?

- De verantwoordelijkheid op je schouders voelt zwaar. Je stelt je voor dat hij/zij pijn heeft of dat de pijn nog verder toeneemt. Of dat de weg naar het einde een lijdensweg wordt. Wat als er iets misgaat? Op wie val je terug? Je bent niet alleen, maar het voelt wel alleen. En machteloos.

-Je telefoon staat roodgloeiend. Weer een vraag van de apotheek. Je wordt continue lastiggevallen met telefoontjes om afspraken te maken en vragen te beantwoorden. Je voelt je net een telefooncentrale. De huisarts, de thuiszorg, de apotheek en familieleden die alles willen weten. Je regelt je suf. Wat een organisatie vraagt het van je! Je hebt geen idee wat je nog meer moet regelen. En dit is nog maar het begin. Je voelt je moe en uitgeput.

- Je telt in je hoofd tot drie. Één, twee, drie….adem in en adem uit! Je moet even kalmeren. Je hebt alweer een discussie over de zorgtaken. Zoals zij het aanpakt, daar ben je het echt niet mee eens, en je bent bang dat de zieke hier last van heeft. Wat is de beste oplossing? Je weet het niet zo goed. Je twijfelt, terwijl je juist behoefte hebt aan eensgezindheid.

- Je vraagt je continue af: doe ik het wel goed? Had ik iets beter kunnen doen? Ga ik mezelf later niks verwijten (als ik 'fouten' maak), gaan anderen me niets verwijten?

- Je ziet de zieke in bed liggen. Je herkent hem bijna niet terug. Het is een hoopje ellende. Je schrikt van je eigen gedachte. Je wilt het niet hardop zeggen, maar stiekem zie je het wel zo. Hij is bleek, vermagerd en moe. Je vraagt jezelf af hoe het stervensproces verder zal verlopen. Kan je dit wel aan?  Het is best eng als je weet dat iemand komt te overlijden. Allerlei enge beelden flitsen door je hoofd. Je bent bang dat je hem dood aantreft als je de kamer weer binnenloopt.

- Het ene moment ben je opgelucht dat je de laatste wens kunt waarmaken; thuisblijven tot het einde. Het andere moment voel je boosheid en wanhoop omdat het zwaarder blijkt te zijn dan je gedacht had. Je ervaart een rollercoaster van verschillende emoties zoals: angst, boosheid, verdriet, pijn, machteloosheid, wanhoop en pijn. Je vraagt je af of het wel normaal is.

Hoe nu verder?

De praktische organisatie van zorgen voor een ernstig zieke vraagt veel van je, hoewel je het met liefde doet. De vermoeidheid eist zijn tol.

Hoe lang ga je dit nog volhouden met je twijfels en onzekerheden of je het wel 'goed' doet? Of voordat er dingen misgaan in de zorg die je geeft?

Wat als je niet weet wat je moet doen als de zieke meer klachten krijgt? Het zou vreselijk zijn als diegene toch niet thuis zou kunnen blijven, het is immers de allerlaatste wens.

Het moet nu anders, anders is het misschien te laat. Je wilt geen strijd hebben, geen onzekerheid of machteloosheid. Dit verpest een mooi afscheid. Je hebt maar één kans om dit goed te doen. Je wilt geen spijt achteraf omdat het beter had gekund.

Je wilt het anders!

Je wilt precies weten wat je moet doen. Zodat er rust heerst dat iedereen ten goede komt.

Je wilt betekenis geven aan deze laatste momenten samen, want dat is wat echt belangrijk is. Aandacht hebben voor elkaar, nu het nog kan.

Er ‘ZIJN’ , zodat hij of zij rust vindt tijdens het stervensproces. Dat is wat er echt toe doet.

Dat is wat betekenis geeft in de laatste levensfase en zorgt voor een mooi afscheid. Dat is wat jullie nodig hebben.

Hoe zorg je dat de laatste levensfase in teken staat van een mooi afscheid?

Er is veel te doen. Waar begin je het beste? Wat mag je absoluut niet vergeten? Waar moet je juist écht aandenken? De checklist zorgt voor overzicht en neemt alles mee om voor een mooi afscheid te bewerk stellen. De checklist is gratis.
50%
Ja, ik wil zorgen voor een mooi afscheid

Ongewenste hobbels voorkomen in de laatste levensfase?

Met deze checklist staan de belangrijkste aandachtspunten op een rij zodat je precies weet wat je moet doen om de ander (en jezelf) goed te ondersteunen in deze fase. Je ontvangt de checklist gratis.

50%
Ik zorg op de best mogelijke manier voor mijn dierbare
Ja, ik wil hobbels voorkomen in de laatste levensfase
Your information is safe with us