Wat heb je nodig om je praktijk te starten als stervensbegeleider?

Sophie snuffelt aangelijnd door het gras. Ze heeft geen benul dat we nu ‘beoordeeld’ worden op ons gedrag. Vandaag maken we kennis met een hondentrainer, die ons gaat helpen met het trekken aan de riem.  Sophie is sterk en trekt eigenwijs haar plan, de andere richting uit. (Wie zegt dat honden op de baas lijken ;-)) We lopen een stuk om het probleem helder te krijgen en we babbelen wat.

Wat doe jij eigenlijk voor je werk?” vraagt de hondentrainer.


Ik geeft trainingen aan stervensbegeleiders, antwoord ik. Een wenkbrauw gaat omhoog, hij kijkt me van top tot teen aan en stopt met lopen.

Oké! Wat naar! Dat zou ik nooit kunnen doen, want daar ben ik veel te gevoelig voor.”

Ik glimlach.

Mensen zijn vaak verbaasd als ik vertel wat ik doe. Ze vinden het eng en vinden zichzelf vaak te gevoelig voor het werk.

Een misvatting. Het zijn juist de mensen die rondom een sterfbed werken met een enorm empathisch vermogen.  Ze gaan pijn en verdriet alleen niet uit de weg.

Ik ben de reactie gewend. De meeste mensen vinden het vak als stervensbegeleider of levenseinde begeleider maar naar en verdrietig.

Ik vind het een enorme vergissing.

Juist ondersteunen in de laatste levensfase is verrijkend, verbindend en zinvol.

Als je dit leest begrijp je waarschijnlijk wat ik bedoel. Misschien verlang je wel naar een eigen praktijk om mensen te ondersteunen aan een sterfbed. Maar je weet niet zo goed hoe je dit gaat aanpakken. Of je twijfelt of dit wel bij je past? Of je durft nog geen stappen te zetten om dit in het écht neer te zetten.

Drie belangrijke aspecten van een praktijk in Stervensbegeleiding

Ik geloof dat drie dingen belangrijk zijn als je jouw praktijk in stervensbegeleiding wilt opzetten.

Ik bespreek het in onderstaande video.

 

Als je als stervensbegeleider een praktijk wilt starten heb je kennis van zaken nodig. Het is essentieel dat je mensen daadwerkelijk ondersteunt en hulp kunt aanbieden.

Vervolgens heb je ondernemende vaardigheden nodig. Betalende klanten aantrekken die je mag ondersteunen met je ‘gift’. Tenslotte ben je ook een pionier in dit vakgebied. Vroeger waren er de priesteressen en wijze vrouwen van het dorp die mensen aan het einde van het leven ondersteunen. Dit beroep is uitgestorven. Gelukkig is er weer een opmars en zijn end-of life doula’s, death doula’s, levenseinde begeleiders steeds meer in opkomst.

Gelukkig ook maar want deze niet-medische professionals ondersteunen een waardig en respectvol afscheid van dit leven.

Hoe word je een Ster in Stervensbegeleiding?

In de gratis masterclass Hoe word ik een Ster in Stervensbegeleiding ga ik met je op onderzoek waar je ontwikkeling ligt als je wilt starten met een praktijk als stervensbegeleider (of als je klaar bent om de zaken serieus aan te pakken).

De training Stervensgoed level 2 start op 27 mei 2021; een pilotgroep met enthousiaste deelnemers die de ondersteuning van gelijkgestemden in groepsverband ervaren. Met support van ‘soortgenoten’ die je begrijpen (en geen wenkbrauw optrekken ;-)). Vrouwen die voelen dat het hun tijd is om op te staan en te kiezen voor werken vanuit het hart.

Moedige vrouwen die keuze maken en acties gaan ondernemen om hun droom waar te maken en mensen te begeleiden aan het sterfbed. Wil je dit ook? Stuur me een privé bericht (diana@sterinzorg.nl )voor meer informatie.