Waken; de 3 meest gestelde vragen over het sterfbed

Waken is het aanwezig zijn in de laatste dagen/uren van het leven. Je neemt afscheid en draagt zorg voor de stervende. Ondanks het verdriet is waken vaak een mooie tijd, maar het kan ook spannend zijn als je niet weet wat je te wachten staat.

Met een goede voorbereiding, zijn een aantal veel voorkomende complicaties of zorgen te ondervangen. In dit blog geef ik antwoord op de 3 meest gestelde vragen over waken. (Wil je het naadje van de kous weten? In de training Magisch Waken duiken we in het mysterie van waken en hoe we het beste Body en Soul kunnen ondersteunen in de laatste dagen/ uren van het leven. )

Waken: Een waardevolle tijd die ondersteunt bij het afscheid nemen.

Wat dien je absoluut te weten over waken?

Ik verzamelde de drie meest gestelde vragen over waken voor je:

Wanneer start je met waken?

Je start met waken als mensen in de actieve stervensfase terechtkomen. Je wilt namelijk niet te vroeg en zeker niet te laat starten met waken. Start je te vroeg; dan kan het een uitputtend proces zijn, want waken is vermoeiend. Het is niet alleen emotioneel belastend, maar ook lichamelijk.

In deze video deel ik een aantal symptomen, die aangeven dat de dood dichterbij komt, zodat je weet wanneer je het beste kunt starten met waken.

Hoe lang duurt waken voor een stervende?

Ongetwijfeld de meest gestelde vraag aan het sterfbed. "Hoe lang duurt het nog?"

Het is een begrijpelijk vraag, want waken kan uitputtend zijn. Het vraagt lichamelijk, emotioneel, spiritueel en mentaal veel van mensen. Soms komen juist in deze periode 'oude' familiepatronen boven drijven. Oud verdriet en onopgeloste issues. Juist dat kost extra energie in deze periode. Daarnaast gun je jouw cliënt of dierbare een comfortabele overgang en geen 'lange strijd'.

In deze video geef ik antwoord op de meest gestelde vraag aan het sterfbed Hoe lang duurt het nog?

Je ontdekt waarom waken intensief en vermoeiend kan zijn

Je ontdekt waarom het soms 'zo lang' duurt

Je ontdekt wat 'onze 'taak is in dit laatste stukje leven

Wat doe je tijdens het waken?

Tijd vervaagt als je waakt.
Ik ben ongeduldig van aard 🙃, maar als ik aan het sterfbed zit raak ik in een soort trance. Ik heb geen idee of er uren of minuten verstrijken. Dat is één van de magische aspecten van waken.
Je wordt in een cocoon gezogen waarin de buitenwereld niet lijkt te bestaan. Dat is heel bijzonder om te mogen ervaren. Het is het moment waarin de scheidslijn tussen de verschillende werelden dunner word. In de training Magisch Waken gaan we hier uitgebreid op in 😍

In onderstaande video; Wat doe je tijdens waken?

Je ontdekt wat besmettelijk is aan het sterfbed
Je ontdekt een aantal suggesties wat je kunt doen aan het sterfbed naast aanwezig ZIJN.


Wat als je waken eng vindt? 3 tips

Wat doe je als waken eng vindt? Ten eerste wil ik zeggen dat bijna iedereen waken spannend vind. Zeker als je een dierbare ondersteunt in het stervensproces. Je wenst de ander een rustige 'overgang' toe. We kunnen het proces ondersteunen, maar hebben geen controle over hoe het gaat. Dat maakt vaak dat we ons machteloos voelen.

3 tips als je waken spannend vind:

1) Schakel ondersteuning in. Wie zegt dat je dit alleen moet doen? Of met andere 'leken'? Er komen steeds meer Stervensgoed levenseinde doula's bij die rust en kalmte in de situatie brengen.

2) Verzamel informatie. Lees artikelen; luister podcasts (Hier vind je de podcast van Ster in Zorg: Stervensgoed met veel praktische tips voor aan het sterfbed), Kennis is macht en verlaagt angst én je weet beter hoe je ondersteunt en kunt helpen.

3) Weet dat ieder stervensproces hetzelfde is en tegelijkertijd uniek. Praat over eventuele eerdere (negatieve) ervaringen en deel je angsten.

En weet....Je hoeft de angst niet weg te drukken; het is oké als je het spannend vind.

Gratis checklist in de laatste levensfase

Ik heb een gratis checklist voor je gemaakt als je een overzicht wilt hebben wat je absoluut niet mag vergeten in de laatste levensfase.Je download de checklist hier