Ondersteunen bij spijt en schuldgevoelens

Hoe gaan we om met spijt en schuldgevoelens?

Bij een levenseinde kunnen mensen terugblikken op het leven en spijt en schuldgevoelens ervaren. Na een verlies van een dierbare kunnen bij de nabestaanden schuld en spijt gevoelens de kop op steken.

 Voorbeelden van situaties waarin spijt kan optreden

Voorbeeld 1

Marja heeft spijt omdat ze ruzie heeft gemaakt met haar man. Ze heeft dingen geroepen uit pure frustratie en boosheid. Woorden die ze nu niet meer terug kan roepen. Het is te laat, om sorry te zeggen, haar man is plotseling overleden. Ze voelt zich enorm schuldig en die woorden blijven spoken door hoofd. Ze neemt het zichzelf enorm kwalijk. Ze loopt vast in haar rouwproces.

Voorbeeld 2

Kees heeft een zware jeugd gehad. Hij trouwde op jonge leeftijd met een mooie vrouw. Als jongeman ging hij graag uit en dronk met veel smaak een biertje. Dit drank gebruik liep langzaam uit op drankmisbruik. Het verpeste zijn huwelijk. Zijn vrouw had genoeg van zijn nare buien als hij gedronken had. Hij heeft vandaag de dag nog spijt, dat hij de scheiding niet wist te voorkomen. Hij voelt zich eenzaam.

Hoe ondersteun je bij schuld en spijt gevoelens?

Als mensen aan het einde van het leven terugblikken en ze hebben spijt van de keuzes die ze gemaakt hebben in het leven, hoe ga je daarmee om? Hoe ondersteun je als mensen boos zijn of kampen met schuldgevoelens?

Grote en kleine gebeurtenissen in het leven kunnen lijden tot spijt en schuldgevoelens. Schuld en spijt gevoelens zijn volstrekt normaal bij afscheid nemen, en komen bijna altijd voor.

Hoe kunnen we begeleiden bij schuldgevoelens of spijt?

In deze podcast Stervensgoed #35 neem ik je mee naar een prachtig gesprek dat ik had met Cynthia Kompier een cursist van Stervensgoed level 1 (basistraining stervensbegeleiding).

We praten over spijt en schuldgevoelens en hoe we daarbij kunnen ondersteunen. Luister hier (of via Spotify of  itunes)

 

Tip bij schuld en spijtgevoelens:

Ik onthul alvast een waardevolle tip bij schuldgevoelens

We maken verschil tussen spijt en schuldGEVOELENS en schuldig ZIJN. Je kunt je schuldig voelen, dat wil niet zeggen dat je schuldig BENT. Kun je het verschil voelen? Dit is een belangrijk onderscheid om te maken.

Begeleiden in de laatste levensfase?

Wil je ondersteunen aan het sterfbed? Begeleiden bij rouw en verlies? Je verdiepen hoe je dat op een mooie en praktische manier kunt doen?

Schrijf je in voor de gratis masterclass liefdevolle stervensbegeleiding.