Goed sterven begint vandaag

Vandaag in deze podcast Stervensgoed/blog een aantal zienswijzen hoe je leven je levenseinde beïnvloed. Hoe je leeft heeft alles te maken met hoe je doodgaat.

"goed" sterven begint vandaag!

Je luistert podcast Stervensgoed hier:


👉🏻Je luistert de podcast ook via  apple  en  Spotify . Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

👉🏻Meer weten over ondersteunen in de laatste levensfase? Met meer vertrouwen begeleiden in de stervensfase? Volg deze  gratis video training


 Goed sterven start vandaag

Wat betekent goed sterven? Goed sterven betekent voor mij in ieder geval NIET:

  • Perfectionisme
  • Volgens de regels
  • Volgens de protocollen
  • Zoals het hoort
  • Volgens het boekje

Goed betekent in dit geval: Precies zoals jij het wilt en precies zoals het bij jou past. Goed sterven begint dus vandaag. Stervensbegeleiding gaat vooral over het leven. In dit artikel wil ik graag een aantal inzichten met je delen die ik vaak tegenkom bij mensen die  zich afvragen wanneer ze het beste kunnen beginnen met stervensbegeleiding. Maar ook bij cursisten die zich afvragen wanneer ze kunnen starten met het helpen van mensen. Eigenlijk begint dat dus vandaag. Of misschien nog wel beter; gisteren of eergisteren.

Sterven gaat over het leven

Het eerste inzicht wat ik wil delen, is dat sterven over het leven gaat. Als je niet leeft, ga je in principe niet dood. Heel veel mensen leven niet echt en hebben geen plezier. Natuurlijk hebben we allemaal wel eens periodes met pijn of verdriet. Maar het zijn mensen die in het algemeen als een zombie of schaduw door het leven gaan. Het is belangrijk om na te denken, te voelen en bewust te worden. Wat wil ik nou in dit leven?

 Hier gaat dan ook een groot gedeelte van stervensbegeleiding over. Waar word je gelukkig of happy van? Dit kan gedurende je leven veranderen. Je bent niet meer dezelfde persoon als drie of  tien jaar geleden. 

Welke dingen zou je willen veranderen?

 Er zijn echter ook dingen in het leven die je niet kúnt veranderen. Die heb je te accepteren. (Ik weet het het is makkelijk gezegd 🤨) Kijk dan hoe je daar anders mee om kunt gaan. Op het moment dat je écht leeft (ook al is dat met vallen, opstaan, vallen en weer opstaan) helpt bewustwording om beter te sterven.

Terugkijken op het verleden bij een levenseinde

Het volgende inzicht is dat je op het einde van het leven niet meer vooruit kunt kijken. De toekomst is weg (of heel kort) en je hebt alleen nog het verleden. Dat maakt dat veel mensen op hun sterfbed terugkijken op hun leven. Vaak denken ze: Had ik maar niet zoveel gewerkt, had ik maar meer tijd in mijn vrienden gestoken of had ik maar bewuster keuzes gemaakt.

 Het is fijn als je nu terugkijkt op je leven en de dingen hebt gedaan die je graag wilde doen. Soms zijn ze niet eens zozeer gelukt, maar het is goed dat je er bent, dat je je best doet, dat je stappen zet voor iets wat je heel graag wilt.

Zo vaak kom ik mensen tegen die smoesjes hebben om maar niet aan de slag te gaan. Een klein voorbeeld wat ik hoor: ‘Ik zou met stervende mensen willen werken.’ En heel vaak volgt dan een stemmetje: ‘Maar ja … ik heb geen tijd, ik ben met een andere training bezig of ik zit al in dit proces.’ Soms is het je tijd nog niet, maar vaak houdt angst je tegen.

 Een andere belangrijke vraag is: Als jij aan het einde van je leven bent, hoe wil je dan op je leven terugkijken? 

Wil je dat je het op zijn minst geprobeerd hebt? Of wil je de situatie zoals die is op zijn minst geaccepteerd hebben?

 Allemaal levensvragen. Maar hoe bewuster je leeft, hoe ‘goed’ je leeft, hoe meer je met tevredenheid terugkijkt in die laatste levensfase. Als de cirkel rond is, geeft dat zoveel meer rust dan gedachtes als: had ik maar dit of had ik maar dat. Denk dus eens na over de dingen die je niet hebt gedaan. Over de dingen die je anders had moeten doen.

Het is nooit te laat 

Hiermee kom ik op het volgende inzicht: Begin met jezelf te vergeven en maak nieuwe keuzes, het is nooit te laat. Dat kunnen soms hele grote keuzes zijn, maar vaak begint het in hele kleine stapjes. Wie wil je zijn in dit leven? Wat wil je bijdragen? Hoe wil je komen opdagen? Hoe wil je terugkijken aan het einde van het leven op jouw leven?

Niet het leven van je kind, je partner of je ouders. Een bijkomend inzicht is dan ook: Je hebt verantwoordelijkheid over jouw leven. En het laatste inzicht wat ik dan meteen deel is: Het is nooit te laat!

Mensen zeggen:  had ik dit of had ik dat maar. Ze voelen spijt. Ik denk dat het nooit te laat is. Er gebeurt heel veel in zo’n laatste levensfase.  Stop dus gedachtes als: Dit had ik veel eerder moeten zeggen, nu heeft het geen zin meer. Je kunt altijd nu een keuze maken om opnieuw te beginnen. Soms houden we onszelf veel kleiner dan dat we daadwerkelijk zijn. Dus doe wat je graag wilt doen!

Als je wilt ondersteunen in de stervensfase; wees een voorbeeld

Mocht er verandering in je leven nodig zijn, dan hoop ik dat ik je met deze inzichten wat wakker kan schudden. Door vandaag andere keuzes te maken, heeft dat enorm veel impact op je laatste levensfase.

Hoe ver weg dat ook nog mag zijn. Ook jij bent een voorbeeldfunctie. Leef je leven zoals je wilt, dan ben je een voorbeeld voor anderen (bij leven en sterven). Zo geef je anderen een voorbeeld hoe je voor jezelf kiest.

Vind je dit soort onderwerpen enorm belangrijk? Als het gaat over ondersteunen in de laatste levensfase, over beter leven, over beter sterven? Deel dan zeker dit artikel/podcast in je netwerk.


Heb je het verlangen om te ondersteunen in de laatste levensfase?

 Om mensen te helpen bij rouw en verlies?Meld je dan aan in deze gratis masterclass liefdevolle en praktische stervensbegeleiding