Over voeding en (niet) eten in de laatste levensfase
"Wil je echt niets eten? Dit is je lievelingseten! Ik heb het speciaal voor je klaargemaakt." Of "nog een klein hapje", "ik ben blij dat mevr. Bun haar pap heeft opgegeten" Uitspraken die ik hoor in het verpleegtehuis en als wijkverpleegkundige bij mensen thuis. Goed bedoeld natuurlijk. Maar onbewust moedigen we mensen aan om te eten, ook als hun lichaam hier geen behoefte meer aan heeft, vooral in de laatste levensfase.
Eten: meer dan calorieën
Eten draait niet alleen om calorieën. Het gaat ook om gezelligheid en verbinding, zoals taart eten op een verjaardag of rosé drinken op een lange zomeravond. Eten staat symbool voor gezondheid, terwijl niet eten vaak als ongezond wordt gezien. "Je moet eten, anders word je ziek," is een veelgehoorde uitspraak. In de laatste levensfase kan dit echter anders zijn. Het lichaam sluit af en de behoefte aan voeding neemt af.
Inzicht in voeding in de laatste levensfase
In de podcast Stervensgoed deel ik inzichten over voeding in de laatste levensfase. Ik leg uit waarom het normaal is dat mensen minder trek hebben als ze stervende zijn en hoe je hiermee om kunt gaan.
Wat je gaat ontdekken in de Stervensgoed podcast
- Waarom verminderde eetlust normaal is: Het is belangrijk te begrijpen dat een verminderde eetlust een normaal onderdeel van de laatste levensfase is.
- Respectvol aanbieden van eten en drinken: Leer hoe je eten en drinken kunt aanbieden zonder druk uit te oefenen.
- Geschikte voeding: Ontdek welke soorten voeding het meest geschikt zijn in deze fase.
- Praktische tips: Krijg tips om verstikkingsgevaar te voorkomen en zorg te dragen voor een respectvolle omgang met voeding en drinken.
Luister naar de Stervensgoed podcast:
👉🏻Je beluistert de podcast Stervensgoed ook via apple en Spotify
Liefs,
Verpleegkundige & oprichter van de Stervensgoed levenseinde doula opleiding
P.S. Liefdevol ondersteunen in de laatste levensfase? Download de gratis checklist met 100 aandachtspunten op een rij.
Vond je deze aflevering waardevol? Laat een review achter op Google, iTunes of Spotify. Jouw feedback helpt anderen om deze podcast te ontdekken en er ook baat bij te hebben.