Wat als je dierbare niet meer beter wordt?
Je moet er niet aan denken dat je dierbare ongeneeslijk ziek word. Helaas is de realiteit anders. Vroeg of laat gebeurt het. Hoe ouder we worden hoe meer mensen om ons heen ontvallen.
Wat doe je om jezelf en de ander te ondersteunen als dat gebeurt?
Het beste waar je start is een gesprek over wat écht belangrijk is. Dat gaat ironisch genoeg, nooit over de dood, maar over het leven. In deze Stervensgoed podcast help ik je met 3 vragen op weg, die je zeker weten moet stellen..
👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify . Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!
👉🏻Een gratis checklist als je zorgt in de laatste levensfase? Klik hier
Podcast transcript
In dit artikel wil ik graag een aantal tips met je delen die enorm waardevol zijn als je een dierbare hebt die ernstig ziek is. Heel vaak worden deze tips niet toegepast. Ik ben stervensgoed levenseinde doula en ik leer mensen te ondersteunen in de laatste levensfase. Dit doe ik op een holistische manier; een niet-medische manier. Maar wel op een menselijke manier.
Ik geloof dat wij zoveel meer kunnen doen in dat laatste stukje leven.
We kunnen het een stukje aangenamer maken voor degene die stervende is, maar ook voor de nabestaanden. Een dierbare die niet meer beter wordt, is een angst van veel mensen. Maar er komt onherroepelijk een tijd dat je afscheid moet nemen. Óf omdat je zelf ziek bent óf omdat je afscheid moet nemen van dierbaren om je heen. Ik wil hier dan ook ingaan op een aantal vragen die zelden gesteld worden, maar wel impact hebben op dat laatste stukje leven.
Wat is belangrijk voor je in de laatste levensfase?
Hoe moeilijk het soms ook is, het is goed om over dood en sterven te praten. Ik geloof dat we dan juist ook over het leven praten. Wat is belangrijk in het leven geweest? En wat is nu belangrijk voor je? Dat is gelijk al de eerste vraag waarvan ik denk dat die enorm belangrijk is om te stellen.
Zeker als het gaat om mensen die heel dicht bij jou staan. Juist dan doen wij vaak onbewust aannames. Zeker bij een gebeurtenis met een enorme impact, bijvoorbeeld een diagnose dat je ongeneeslijk ziek bent, veranderen waarden en normen nog wel eens.
Dingen die eigenlijk nooit zo op de voorgrond stonden, worden opeens belangrijker.
Dus stel deze vraag aan diegene: Wat is belangrijk voor je? Luister goed, ook al gaat het gesprek alle kanten op. Als deze vraag te groot is, maak deze dan kleiner.
Vraag dan bijvoorbeeld: Wat is belangrijk voor je vandaag? Of voor deze week? Zo wordt het overzichtelijker en kan iemand duidelijker aangeven wat belangrijk voor hem of haar is op dit moment.
Hoe wil jij je voelen in de laatste levensfase?
De tweede vraag die ik belangrijk vind om te stellen: Hoe wil jij je voelen?
Alles wat je energie geeft, dat groeit. Wil je ontspanning , meer rust of juist meer vertrouwen voelen?
Soms gaan mensen het zelf invullen. Ze vinden dat iets niet kan, onmogelijk is of logisch dat je bang bent.
Misschien wel, maar misschien ook niet.
Niet iedereen is bang in de laatste levensfase. Er zijn mensen die kunnen met heel veel vertrouwen deze fase doorlopen.
Het gaat er echter niet om hoe je je móet voelen, maar hoe je je wenst te voelen.
Als je hier aandacht aan besteedt, kunnen er al heel kleine ideetjes naar boven komen wat je kunt invullen voor diegene. ‘Oké, wil je meer vertrouwen ervaren?
Laten we een levenseindeplan maken en dingen op papier zetten.’ Dit zijn supermooie aanknopingspunten hoe wij mensen kunnen ondersteunen die niet meer beter worden. Het geeft ons ook de handvatten van wat wij kunnen doen bij de ondersteuning. Dit is voor ieder persoon anders. Ieder persoon is uniek en heeft andere wensen en behoeftes. Over het algemeen willen mensen meer rust of vertrouwen ervaren.
Wat heb je nodig op dit moment in je leven?
De laatste vraag die ik in dit artikel met je wil delen is: Wat heb je nodig op dit moment?
In die laatste fase komt er zoveel informatie over iemand heen die niet meer beter wordt. Vaak zeggen ze ook: ‘Het voelt als een rollercoaster waar ik inzit en niet kan uitstappen.’
Dit geeft heel veel onrust, snelheid en ook het gevoel dat ze achter de feiten aanlopen. Alles wat logisch leek en alles wat vast leek te staan, wordt onder je voeten vandaan gehaald op het moment dat je weet dat je niet meer beter wordt.
Wat heb je nodig op dit moment?
Ik zie vaak gebeuren dat mensen worden meegenomen in de snelheid van die rollercoaster.
Zoveel mensen die proberen te ondersteunen.
Natuurlijk met de beste intenties en de beste bedoelingen, maar waarin de woorden niet zo zijn zoals deze mensen dat kunnen gebruiken. Heel veel hulp- en zorgverleners geven advies en kunnen ondersteunen. Maar doordat het allerlei verschillende disciplines zijn, kan het ook enorm verwarrend zijn.
De informatiestroom wordt nog groter. Door erbij stil te staan wat er op dit moment nodig is, zit er heel veel kracht in deze vraag om er serieus over na te denken. Zo ben je niet meer overgeleverd aan wat de wereld je allemaal toespeelt. Er ontstaat een gevoel dat je niet meer door die rollercoaster heen en weer wordt geslingerd. Je staat weer vooraan en bent je bewust van wat belangrijk is. Dat je weet dat je bij deze afslag links wilt, en niet rechts. Er zit enorm veel kracht in als je diegene weer kunt helpen achter het stuur te zetten.
Tot slot …
Deze drie korte inzichten wilde ik graag met je delen in dit artikel “Wat als je dierbare niet meer beter wordt?” Ik hoop dat je uit dit artikel weer mooie inzichten hebt gehaald. Mocht het je overkomen of mocht je in een situatie zitten dat je zorgt voor een dierbare, dat je dan wat waardevolle handvatten hebt.
Wil je weten hoe je ondersteunt in de laatste levensfase?
In de gratis masterclass ontvang je tips en praktische inzichten hoe je comfort brengt in de laatste levensfase. Je schrijft je hier in.