Training Stervensbegeleiding/ levenseinde doula

Je ontdekt alle belangrijke aspecten om te ondersteunen in de laatste levensfase voor een zachte overgang

Een verfrissende kijk op het laatste stukje leven

Je hart wilt ondersteunen tijdens de stervensfase. Je bent sensitief en verdiept je in het leven, waar sterven een natuurlijk onderdeel van is. Voor iedereen komt er een tijd van afscheid nemen. Jij wilt een baken van licht zijn in donkere tijden. Je hebt één kans om het goed te doen bij een levenseinde en je wilt deze kans volledig benutten. De volle 100% !


Herken je dit?

 1. Sterven  en/of de dood passeren regelmatig je pad. Je voelt je machteloos en onzeker,  je zou willen dat je meer 'in huis' hebt om de ander te helpen.
 2. Je vraagt je af hoe je begeleidt tijdens het stervensproces.  Wat kun je doen? Je hebt geen verwachting, geen overzicht, geen structuur of houvast en dat maakt je onrustig.
 3. Verdriet en lijden is confronterend. Niet alleen voor de ander maar ook voor jou, je bent immers een gevoelsmens. Je twijfelt of je wel sterk genoeg in je schoenen staat, het voelt wankel. Ben je wel goed genoeg om waardevolle hulp aan te bieden?
 4. Je 'weet' dat er meer is na de dood. Dat de energie/ Ziel blijft voorbestaan. Je hebt echter geen beeld hoe je dit handen en voeten geeft in je ondersteuning tijdens het stervensproces. 


Hoe zou het voor je zijn als:

 • Je bijdraagt in rust en vertrouwen in de laatste levensfase
 • Je overzicht en houvast ervaart in de ondersteuning die je geeft
 • Je diep vertrouwen en rust ervaart in jezelf als levenseinde doula
 • Je minder twijfelt, maar juist sterk en krachtig in je schoenen staat als je ondersteunt in tijden van rouw, pijn, lijden en verdriet.
 • Als je weet hoe je problemen en complicaties voorkomt in de stervensfase
 • Als je handen en voeten kunt geven aan het spirituele aspect van sterven


Dat is ook voor jou mogelijk met het Stervensgoed doula training

Na het volgen van deze training is onthuld wat je waarde is bij het begeleiden van het stervensproces en hoe je dit inzet om mensen te ondersteunen tijdens de laatste levensfase. Je bezit handvatten om angst te verminderen en vertrouwen en rust te bevorderen. Niet alleen voor de stervenden, maar ook voor diens dierbaren. Je hebt vaardigheden en tools in bezit om te begeleiden tijdens het stervensproces, zodat je van maximale betekenis bent. Je verdiept je vertrouwen in het leven, boost je intuïtie en heelt jezelf en anderen op een diep level.

Eindelijk.... het antwoord op jouw verlangen....Ondersteunen vanuit je hart, alle ruimte om je gaves en talenten in te zetten om te begeleiden in de laatste levensfase. Alle ruimte voor het menselijke aspect én heel praktisch én verdiepend in spiritualiteit. Precies dat wat mensen vandaag de dag nodig hebben!

De deuren voor dit traject zijn momenteel gesloten

In september 2022 start de volgende ronde en is er plek voor maximaal 10 deelnemers. Heb je interesse om Stervensgoed doula te worden? Meld je aan via onderstaande button en ontvang als eerste de melding wanneer de deuren weer opengaan.
Je gegevens zijn veilig bij ons

Reacties van cursisten

Eveline Westelinck

Het gaat vaak over de medische kant rondom sterven, maar niet over de rest wat er allemaal gebeurt in de laatste levensfase. De theorie weten we, de inzichten die je juist eruit haalt zijn belangrijk. 

Ik neem veel praktische tips mee. Hoewel de training online was, is het heel praktisch toepasbaar. De groep was gevarieerd en ik heb er veel bevestiging uit gehaald. Er was ruimte voor verbinding en ik heb me veilig gevoeld om persoonlijke ervaringen te delen. Ik ben heel tevreden over deze training Stervensgoed level 1.

Anita van Mispelaar

Ik dacht van tevoren wat een lange dag online!

Hoe gaan we dat doen van 10.00 tot 16.00 online?

Het was echter snel om!

Ik kijk terug op een leerzame dag. Ik heb de bevestiging gekregen, ik heb de bagage wel.

Het is opschudden van al deze kennis. Kort en concreet, heel overzichtelijk, en daardoor heel prettig. Veel herkenning als je met z’n tweeën in gesprek bent op een bepaald level, met gelijkgestemden. Vooral de ervaringen delen in kleine groepjes gaf me een sterk gevoel.

Nanny Burger

Ik kon er moeilijk een voorstelling van maken hoe de training online in zijn werk zou gaan.

Het ging heel naturel, en alles verliep als vanzelfsprekend.

Ervaringen delen in kleine groepjes vond ik heel waardevol.

Juist in de kleine groepjes komen belangrijke en inspirerende verhalen naar boven.

Je leert veel van elkaars ervaringen.

Heel veel succes met je verdere plannen, ik ben heel benieuwd.

Frouk Jeske Abma

De online training Stervensgoed level 1 was een energieke dag. Geen moment gedacht ‘hoe lang duurt het nog?” Het is erg inspirerend. Ik kon nog wel even doorgaan. 

Mooi om ervaringen met anderen te delen; het werken in kleine aparte groepjes. Heel positief, ondanks online. Een bijzondere energie.

Dezelfde intentie hebben schept een band, deze sterke band heb ik nog nooit eerder ervaren binnen één dag! Heel mooi, hoe de diepgang ontstond. Ik kan niet wachten op een vervolg. Ik wil hier verder mee!

Als je denkt dat het anders kan, dan heb je gelijk

Het is de angst voor het onbekende.  Er zijn geen garanties in het leven. Voor jou niet, voor mij niet. Dat is spannend en eng. Je kan hier iets mee doen, door je in het leven en sterven te verdiepen. Je kunt een rots in de branding zijn met de inzichten, kennis en talenten die je ontwikkelt.

Zou het niet enorm waardevol zijn als je troost biedt?

We krijgen allemaal te maken met verlies, sterven en dood in ons leven. Toch weten maar weinig mensen hoe je hiermee omgaat. Het is pijnlijk en eenzaam. Makkelijk wordt nooit!

  Het kan echter wel anders; met liefde, begrip en compassie. Met passende ondersteuning voor onze angsten, verlangens en onzekerheden in tijden van rouw en verdriet.

Je wordt gelukkig van anderen helpen

Maar, wat is je plan?

Ik ben niet de trainer die zegt dat het makkelijk is om mensen te ondersteunen in situaties waar het leven veel van hen vraagt. Het is niet simpel of met een trucje te doen als je ondersteunt in de laatste levensfase.

Je kunt te maken krijgen met heftige emoties, trauma's, lichamelijke pijn, mentale problemen en spirituele vraagstukken. Je hoeft het niet allemaal te weten of zelf op te lossen. Het is meer dan fijn als er een veilige plek is waar je terecht kunt voor met je onzekerheden, twijfels en je vragen.

De deuren voor dit traject zijn momenteel gesloten

In september 2022 start de volgende ronde en is er plek voor maximaal 10 deelnemers. Heb je interesse om Stervensgoed doula te worden? Meld je aan via onderstaande button en ontvang als eerste de melding wanneer de deuren weer opengaan.
Je gegevens zijn veilig bij ons

Alleen lichamelijke zorg is nooit de oplossing

Het lichaam heeft aandacht nodig als we sterven. Om complicaties te voorkomen, om pijn te verminderen en comfort te geven. Maar sterven is geen medisch proces. We zijn méér dan ons lichaam. Rust en vertrouwen begint met aandacht te hebben voor de mens in z'n geheel.  Voor de emoties, gevoelens, gedachtes, angsten, geloofsovertuigingen, naasten en sociale omstandigheden...

In essentie zijn we oneindige energie

Er is meer tussen hemel en aarde dan we met het oog kunnen waarnemen. Sterven is veranderen van energie. Je essentie, je Ziel transformeert. Sterven betekent het scheiden van lichaam en Ziel.

Niemand heeft ons geleerd hoe we daarbij ondersteunen om deze energetische overgang soepel te laten verlopen. Onze voorouders en inheemse stammen kennen de geheimen van stervensbegeleiding. Wij zijn ze echter vergeten. Strenge, oude dogma's uit het geloof passen niet meer en het is tijd om rituelen te maken die passen bij onze behoeften.

null

Wat heb je nodig om te begeleiden in de laatste levensfase?

Praktische handvatten en tools

Wat kun je doen als je aan een sterfbed staat? Direct toepasbare interventies die rust geven.

Kennis, wijsheid en inzichten

Wat gebeurt er als we sterven, spiritualiteit, rouw en verliesverwerking, omgaan met emoties, ...

Ondersteuning  en support

Een plek waar je met al je vragen, onzekerheden en twijfels terecht kunt voor advies.

Praktijk voorbeelden en een rolmodel

Voorbeelden en ervaringen van gelijkgestemden om je te inspireren en je kennis uit te breiden.

Hoe weet je of levenseinde doula iets voor jou is?

Geloof me, je bent hier met een reden. Je wordt regelmatig in je leven geconfronteerd met dood en sterven en je voelt de sterke drang om te helpen. Van nature ben je iemand die graag ondersteunt en aanvoelt wat de ander nodig heeft. Voor jou lijkt dit gewoon, maar dat is het niet. Dit is een talent en daar mag je gebruik van maken. De wereld is al hard en zwaar genoeg, zet je talent in om anderen te helpen.

Je hebt je talent niet voor niks, maar met een reden. Waarom zou je dat laten liggen als jij en anderen er gelukkiger van worden?

Wat ga je ontvangen bij het Stervensgoed doula training?

 • Toegang tot de Ster in Zorg online academie met meer dan 26 modules inclusief video's, pdf's, audio's en/of hand-out (basis & bonusmodules)
 • Maandelijks (12 X) groepscoach gesprek waarin al je vragen over ondersteunen in de laatste levensfase, leven, sterven, dood en nazorg beantwoord worden. (We starten om 14.00;  elke 1e dinsdag van de maand)
 • Maandelijks (12 X) themadag door mij of door een toffe gastspreker (We starten om 14.00; elke 3de donderdag van de maand)
 • Besloten facebookgroep met gelijkgestemden
 • Alle bijeenkomsten en modules kun je volgen met een internetverbinding via je telefoon, ipad of computer

 • Er worden elke keer opnames gemaakt van de bijeenkomsten mocht je niet (altijd) aanwezig kunnen zijn.


Je ontvangt als bonus:

 • Opnames van eerdere Q en A sessies en themamiddagen

Ervaringen Stervensgoed

Deze  eerlijke informatie over sterven geeft overzichtelijke handvatten en ik voel me gesteund.

Spiritualiteit , maar dan praktisch toepasbaar. Daar kan ik rust mee brengen.

Dank voor de inspiratie. Ik wist niet dat je op zoveel verschillende manieren ondersteuning aan kon bieden aan het sterfbed.
Ik ben niet meer zo bang voor de dood.
Simpel en  eenvoudig en toch diepgaand.

Ben jij de rots in de branding, wanneer mensen dit nodig hebben?

null

Veel gestelde vragen

Hoe lang heb ik toegang tot Stervensgoed traject training?

Je hebt 1 jaar lang toegang tot deze training en de maandelijkse sessies. 

Waar vinden de online groepstrainingen/ thema middagen en Q &A sessies plaats?

Deze online sessies vinden plaats via Zoom

Hoe is de les stof opgebouwd?

De modules in Stervensgoed traject zijn verschillend opgebouwd. Door midel van video, audio, tekst, handige lijsten, hand-out en werkboeken wordt de kennis op een afwisselende manier overgebracht. Kennis wordt gecombineerd met opdrachten en oefeningen voor het beste resultaat.

Moet ik iedere week een module afronden?

Nee, dat hoeft niet. De online modules volg je in eigen tijd. Je hebt 1 jaar lang om de modules te volgen.

Ik heb geen ervaring in stervensbegeleiding, kan ik dan meedoen?

Ja, dat kan. De lesstof is geschikt voor mensen zonder ervaring en met ervaring aan het sterfbed.

Ik heb geen medische achtergrond, kan ik dan meedoen?

Ja dat kan. De training richt zich niet persé op het medische stuk van sterven, maar vooral ook op het mentale, emotionele en spirituele aspect van sterven. 

Ik heb al veel ervaring met stervensbegeleiding. Haal ik dan voldoende uit deze training?

Heb je ruime ervaring met stervensbegeleiding, dan is wellicht Stervensgoed level 2 beter op zijn plek. Neem bij twijfel contact op voor persoonlijk advies. Stuur een mailtje naar info@sterinzorg.nl

Hoeveel tijd  besteed ik aan Stervensgoed jaar traject?

De studiebelasting is ongeveer 1 a 2 uur per week voor de online modules die je in eigen tempo volgt. Je mag hier dus ook meer tijd voor nemen.

Er is 1 keer per maand een training (ongeveer 2 uur) en een coachcalle/vraag en antwoord sessie (stopt als alle vragen zijn beantwoord). Alle sessie worden opgenomen en kun je in eigen tempo en tijd bekijken.

Voor wie is deze training?

Mensen die affiniteit hebben met de laatste levensfase;  privé, beroepsmatig of beide. Voor zorgprofessionals, mantelzorgers, vrijwilligers of mensen die anderzijds met het stervensproces zijn betrokken (zoals familieleden die hun dierbaren liefdevol ondersteunen). De training is bestemd voor mensen die geïnteresseerd zijn in het spirituele aspect van sterven en hun persoonlijke talenten, 'gifts' willen inzetten om stervenden liefdevol te begeleiden.

Medische voorkennis/ opleiding is niet van belang, wel is affiniteit met begeleiden in de laatste levensfase (privé of beroepsmatig) van belang. Een positieve en open instelling is noodzakelijk.

Niet goed geld terug garantie

Ik heb vertrouwen dat je het Stervensgoed jaar traject geweldig vindt. Maar als je onzeker bent of dit wel bij je past, dan kan ik je geruststellen met een 100% geld terug garantie binnen 14 dagen.

Als je binnen 2 weken in Stervensgoed, besluit dat het niet passend voor jou is, dan ontvang je jouw inschrijfgeld retour.

Geen probleem, geen vragen, je laat het me per mail weten en dan regelen we het.

Ik sta voor tevreden cursisten. Het maakt me gelukkig als je super enthousiast bent over deze training en het ook als een goede investering vindt waar je 100% achter staat.

Meld je aan voor Stervensgoed en voel je verzekerd met deze restitutie garantie.

Twijfels?

Je kunt nog niet beslissen of dit traject stervensbegeleiding 100% is wat je zoekt.

Ik stem graag persoonlijk met je af en help je een keuze te maken die bij jou past in een persoonlijk  online gesprek.