Stervensgoed Levenseinde Doula Opleiding: Begeleid met Vertrouwen

Word jij Stervensgoed levenseinde doula?

Ontdek hoe je op een dieper level ondersteunt bij leven en sterven

Startdatum 14 september 2023 |  Maximaal 12 deelnemers | Informatiebrochure en lesdatums

Je hart wilt ondersteunen. Je bent sensitief en verdiept je in het leven, waar sterven een natuurlijk onderdeel van is. Jij wilt een baken van licht zijn, óók in donkere tijden. Voor iedereen komt er een tijd van afscheid nemen. Je hebt één kans om het goed te doen bij een levenseinde en je wilt deze kans volledig benutten om te ondersteunen. De volle 100%

Herken je dit?

 1. Sterven  en/of de dood passeren regelmatig je pad. Je voelt je soms machteloos en onzeker,  je zou willen dat je meer 'in huis' hebt om de ander te helpen.
 2. Je vraagt je af hoe je begeleidt tijdens het stervensproces.  Wat kun je doen? Je hebt geen verwachting, geen overzicht, geen structuur of houvast en dat maakt je onrustig.
 3. Verdriet en lijden is confronterend. Niet alleen voor de ander maar ook voor jou, je bent immers een gevoelsmens. Je twijfelt of je wel sterk genoeg in je schoenen staat, het voelt wankel. Ben je wel goed genoeg om waardevolle hulp aan te bieden?
 4. Je 'weet' dat er meer is na de dood. Dat de energie/ Ziel blijft voorbestaan. Je hebt echter geen beeld hoe je dit handen en voeten geeft in je ondersteuning tijdens het stervensproces. 
 5. Je wilt je kennis, vaardigheden en ervaring inzetten om mensen te helpen, maar je hebt geen idee hoe je dit concreet aanpakt.


Hoe zou het voor je zijn als:

 • Je bijdraagt in rust en vertrouwen in de laatste levensfase
 • Je overzicht en houvast ervaart in de ondersteuning die je geeft aan stervenden en diens naasten
 • Je diep vertrouwen, verbinding en rust ervaart in jezelf
 • Je minder twijfelt, maar juist sterk en krachtig in je schoenen staat als je ondersteunt in tijden van rouw, pijn, lijden en verdriet.
 • Als je weet hoe je problemen en complicaties voorkomt in de stervensfase
 • Als je handen en voeten kunt geven aan het spirituele aspect van  leven en sterven
 • Als je weet hoe je met jouw kennis, ervaring en vaardigheden meer mensen kunt helpen en  je praktijk kunt laten groeien.


Dat is ook voor jou mogelijk met het Stervensgoed doulatraject

Na het volgen van deze training is onthuld wat je waarde is bij het begeleiden van het stervensproces en hoe je dit inzet om te ondersteunen tijdens het leven én in de laatste levensfase. Je bezit handvatten om angst te verminderen en vertrouwen te bevorderen. Niet alleen voor de stervenden, maar ook voor diens dierbaren en iedere sterfelijke ziel die te maken krijgt met afscheid nemen.

Je hebt vaardigheden en tools in bezit om te begeleiden tijdens het stervensproces, zodat je van maximale betekenis bent. Je verdiept je vertrouwen in het leven, boost je intuïtie en heelt jezelf en anderen op een diep level.Daarnaast ontvang je talloze mogelijkheden hoe je dit in de praktijk vormt geeft, zodat je écht mensen op een dieper level helpt in de praktijk.

Eindelijk.... het antwoord op jouw verlangen....Ondersteunen vanuit je hart, alle ruimte om je gaves en talenten in te zetten om te begeleiden bij leven en sterven. Alle aandacht voor het menselijke aspect én heel praktisch én verdiepend in spiritualiteit. Precies dat wat mensen vandaag de dag nodig hebben!

Reacties van cursisten

Eveline Westelinck

Het gaat vaak over de medische kant rondom sterven, maar niet over de rest wat er allemaal gebeurt in de laatste levensfase. De theorie weten we, de inzichten die je juist eruit haalt zijn belangrijk. 

Ik neem veel praktische tips mee. Hoewel de training online was, is het heel praktisch toepasbaar. De groep was gevarieerd en ik heb er veel bevestiging uit gehaald. Er was ruimte voor verbinding en ik heb me veilig gevoeld om persoonlijke ervaringen te delen. Ik ben heel tevreden over deze training Stervensgoed level 1.

Anita van Mispelaar

Ik dacht van tevoren wat een lange dag online!

Hoe gaan we dat doen van 10.00 tot 16.00 online?

Het was echter snel om!

Ik kijk terug op een leerzame dag. Ik heb de bevestiging gekregen, ik heb de bagage wel.

Het is opschudden van al deze kennis. Kort en concreet, heel overzichtelijk, en daardoor heel prettig. Veel herkenning als je met z’n tweeën in gesprek bent op een bepaald level, met gelijkgestemden. Vooral de ervaringen delen in kleine groepjes gaf me een sterk gevoel.

Nanny Burger

Ik kon er moeilijk een voorstelling van maken hoe de training online in zijn werk zou gaan.

Het ging heel naturel, en alles verliep als vanzelfsprekend.

Ervaringen delen in kleine groepjes vond ik heel waardevol.

Juist in de kleine groepjes komen belangrijke en inspirerende verhalen naar boven.

Je leert veel van elkaars ervaringen.

Heel veel succes met je verdere plannen, ik ben heel benieuwd.

Frouk Jeske Abma

De online training Stervensgoed level 1 was een energieke dag. Geen moment gedacht ‘hoe lang duurt het nog?” Het is erg inspirerend. Ik kon nog wel even doorgaan. 

Mooi om ervaringen met anderen te delen; het werken in kleine aparte groepjes. Heel positief, ondanks online. Een bijzondere energie.

Dezelfde intentie hebben schept een band, deze sterke band heb ik nog nooit eerder ervaren binnen één dag! Heel mooi, hoe de diepgang ontstond. Ik kan niet wachten op een vervolg. Ik wil hier verder mee!

Als je denkt dat het anders kan, dan heb je gelijk

Dood en sterven horen bij het leven. Er wordt weinig of geen aandacht aan besteed. Of alleen het medische stuk en het menselijk stuk wordt 'vergeten'. Het is de angst voor het onbekende. Er zijn geen garanties in het leven. Voor jou niet, voor mij niet. Dat is spannend en eng. Je kan hier iets mee doen, door je in het leven en sterven te verdiepen. Je kunt een rots in de branding zijn met de inzichten, kennis en talenten die je ontwikkelt in het Stervensgoed levenseinde doula jaartraject.

Zou het niet enorm waardevol zijn als je troost biedt?

We krijgen allemaal te maken met verlies, sterven en dood in ons leven. Toch weten maar weinig mensen hoe je hiermee omgaat. Het is pijnlijk en eenzaam. Makkelijk wordt nooit!

  Het kan echter wel anders; met liefde, begrip en compassie. Met passende ondersteuning voor onze angsten, verlangens en onzekerheden in tijden van rouw en verdriet. In het Stervensgoed doula traject ontdek je handvatten en tools om troost aan te bieden.

Je wordt gelukkig van anderen helpen

Maar, wat is je plan?

Ik ben niet de trainer die zegt dat het makkelijk is om mensen te ondersteunen in situaties waar het leven veel van hen vraagt. Het is niet simpel of met een trucje te doen als je ondersteunt in de laatste levensfase.

Je kunt te maken krijgen met heftige emoties, trauma's, lichamelijke pijn, mentale problemen en spirituele vraagstukken. Je hoeft het niet allemaal te weten of zelf op te lossen. Het is meer dan fijn als er een veilige plek is waar je terecht kunt met onzekerheden, twijfels en vragen. Het Stervensgoed doula traject biedt naast kennis ook coaching om het beste uit jezelf te halen.

Stervensgoed levenseinde Doula

 • Jij wilt het verschil maken wanneer mensen ernstig (ongeneeslijk) ziek of stervende zijn
 • Wij ondersteunen je missie met training, vaardigheden, ervaring, gelijkgestemden, handvatten en tools om je daarin te laten slagen.

Alleen lichamelijke zorg is nooit de oplossing

Het lichaam heeft aandacht nodig als we sterven. Om complicaties te voorkomen, om pijn te verminderen en comfort te geven. Maar sterven is geen medisch proces. We zijn méér dan ons lichaam. Rust en vertrouwen begint met aandacht te hebben voor de mens in z'n geheel. Voor de emoties, gevoelens, gedachtes, angsten, geloofsovertuigingen, naasten en sociale omstandigheden. In de Stervensgoed levenseinde doula opleiding is er ruime aandacht voor het fysieke aspect van het sterven, echter we weten ook dat dit niet voldoende is om comfort te brengen in de laatste levensfase. Aandacht voor de mens is een belangrijke kernwaarde van de Stervensgoed levenseinde doula.

In essentie zijn we oneindige energie

Er is meer tussen hemel en aarde dan we met het oog kunnen waarnemen. Sterven is veranderen van energie. Je essentie, je Ziel transformeert. Sterven betekent het scheiden van lichaam en Ziel.

Niemand heeft ons geleerd hoe we daarbij ondersteunen om deze energetische overgang soepel te laten verlopen. Onze voorouders en inheemse stammen kennen de geheimen van stervensbegeleiding. Wij zijn ze echter vergeten. Strenge, oude dogma's uit het geloof passen niet meer en het is tijd om rituelen te maken die passen bij onze behoeften. In de Stervensgoed levenseinde doula opleiding onderzoeken we de mogelijkheden die passen bij deze tijd.

Wat gebeurt er als jij je verdiept in leven en dood?

Je bezig houden met sterven en dood is niet eng, maar helpt je juist om nog meer van het leven te genieten. De dood in de ogen kunnen kijken betekent meer respect en bewustwording van het leven hebben. Als Stervensgoed levenseinde doula zul je een rolmodel zijn voor anderen die behoefte hebben om anders om te gaan met leven en sterven.

null

Onze inspirerende gastdocenten

Uitvaarten zijn bedoeld als een helend ritueel, niet als iets akeligs waar je gauw vandaan wilt. Susanne Duijvestein (1986) werkt als holistisch begrafenisondernemer. In haar praktijk en via haar platform www.bijafscheid.nl deelt ze wijsheid en inspiratie voor mensen om zich het afscheid toe te eigenen, zodat zij zich in hun kracht voelen en het afscheid hun liefde voor het leven weerspiegelt.


In het voorjaar van 2021 kwam haar boek Uitvaart in Eigen Hand uit over bewust en creatief afscheid nemen, met of zonder uitvaartbegeleider. In dit boek gaat ze niet alleen in op de standaardiserende commercie in de uitvaartwereld, ook beschrijft ze methoden om zo milieubewust mogelijk afscheid te nemen: minder materialen, minder bloemen, ondiep begraven of zelfs composteren. Want onze liefde voor het leven gaat ook over wat we achterlaten op deze planeet.
Gastdocent Susanne Duijvestein
Als ritueelbegeleider werk ik met rituelen rondom leven, maar vooral rondom de dood. Soms al aan het sterfbed waardoor een stervende en zijn familie afscheid kunnen nemen van elkaar en van het leven. Maar meestal word ik gevraagd een afscheidsdienst te maken en voor te gaan die recht doet aan de overledene. Vaak doe ik dat aan de hand van een persoonlijk symbool dat ik alle gelaagdheid van de dienst terug laat komen.


De afscheidsdienst bestaat uit grote en kleinere rituelen. Het aansteken van een kaars, samen verbinding maken, een gebed of iets anders. Even bewust stilstaan bij het leven, de dood en daarna weer verder gaan met het leven.
Gastdocent Saskia Vullers

Wat heb je nodig om te begeleiden bij leven en sterven?

Praktische handvatten en tools

Wat kun je doen als je aan een sterfbed staat? Direct toepasbare interventies die rust geven.

Kennis, wijsheid en inzichten

Wat gebeurt er als we sterven, spiritualiteit, rouw en verliesverwerking, omgaan met emoties, ...

Ondersteuning  en support

Een plek waar je met al je vragen, onzekerheden en twijfels terecht kunt voor advies en oplossingen.

Praktijk voorbeelden en een rolmodel

Voorbeelden en ervaringen van gelijkgestemden om je te inspireren en je kennis uit te breiden.

Hoe weet je of Stervensgoed doula iets voor jou is?

Geloof me, je bent hier met een reden. Je wordt regelmatig in je leven geconfronteerd met dood en sterven en je voelt de sterke drang om te helpen. Van nature ben je iemand die graag ondersteunt en aanvoelt wat de ander nodig heeft. Voor jou lijkt dit gewoon, maar dat is het niet. Dit is een talent en daar mag je gebruik van maken. De wereld is al hard en zwaar genoeg, zet je talent in om anderen te helpen.

Je hebt je talent niet voor niks, maar met een reden. Waarom zou je dat laten liggen als jij en anderen er gelukkiger van worden?

Wat ga je ontvangen bij het Stervensgoed levenseinde doula opleiding?

De training gaat niet alleen om de informatie en de inzichten die je ontvangt, als wel om de transformatie die je doormaakt. Tijdens deze training word je gestimuleerd om je kennis in de praktijk neer te zetten, (en ontdek je hoe je dat kunt doen), zodat je daadwerkelijk met je nieuwe vaardigheden aan de slag gaat om mensen te ondersteunen rondom het levenseinde.

Het is vooral een praktische training die je helpt je praktijk op te bouwen of te groeien, zodat je kunt werken vanuit je hart.


Wat ga je ontvangen tijdens de Stervensgoed levenseinde doula opleiding?

 • Ruimte, tijd en persoonlijke aandacht; maximaal 12 studenten per groep
 • Toegang tot de Ster in Zorg online academie met 30 modules over ondersteunen bij het levenseinde inclusief video's, pdf's, audio's en/of hand-out (basis & bonusmodules) t.w.v. €1710,- (30 X €57,-). Onbeperkte toegang.
 • Maandelijks (9 X) Q&A sessies gesprek waarin al je vragen worden beantwoord en praktijk casuïstiek besproken worden. (t.w.v. €1250,-)
 • Maandelijks (10 X) themadag door Diana of door een toffe gastspreker (t.w.v. €1250,-)
 • Drie praktijkdagen; op een bijzondere locatie in Zuid-Nederland inclusief thee, koffie, iets lekkers en lunch (t.w.v. 3 X €247,-)
 • Na afronding van de modules en het behalen van je eindopdracht ontvang je een diploma als Stervensgoed levenseinde doula
 • Je wordt lid van de Stervensgoed Doula Club (na certificering), waarin je regelmatig je collega's ontmoet en al je vervolg- en praktijkgerelateerde vragen kunt stellen. Op deze manier voorkom je dat je vastloopt en heb je toegang tot levenslange ondersteuning, wat van onschatbare waarde is.

Bonus

 • Toegang tot de resource bibliotheek van de Stervensgoed levenseinde doula (met praktische handout's en 'done for you' formulieren) (t.w.v. onbetaalbaar)
 • Je doet mee aan het project om Stervensgoed levenseinde doula's zichtbaar te maken; waaronder o.a. vermelding op de website van Ster in Zorg; waardoor cliënten je makkelijker kunnen vinden (t.w.v. onbetaalbaar).
 • Training Magisch waken t.w.v €550,-
 • Training Stervensgoed Voorbereid in de laatste levensfase t.w.v €195,-

Groepsbijeenkomsten vinden plaats op donderdagmiddag

Bekijk hier datums van de opleiding van september 2023

Er worden opnames gemaakt van de (online) bijeenkomsten mocht je niet (altijd) aanwezig kunnen zijn.

Investering

 • 10 termijnen à € 497,-
 • Betaling in één keer € 4499,- (extra korting)

Ervaringen Stervensgoed

Deze  eerlijke informatie over sterven geeft overzichtelijke handvatten en ik voel me gesteund.

Spiritualiteit , maar dan praktisch toepasbaar. Daar kan ik rust mee brengen.

Dank voor de inspiratie. Ik wist niet dat je op zoveel verschillende manieren ondersteuning aan kon bieden aan het sterfbed.
Ik ben niet meer zo bang voor de dood.
Simpel en  eenvoudig en toch diepgaand.

Ben jij de rots in de branding, wanneer mensen dit nodig hebben?

null

Word je hier heel blij van? JA?!

Veel gestelde vragen

Stervensgoeddoula jaar traject

Hoe lang heb ik toegang tot Stervensgoed levenseinde doula opleiding?

Je hebt levenslang toegang tot de 30+ online modules inclusief updates.
Je hebt levenslang toegang tot de resource bibliotheek en levenslang toegang tot de maandelijkse doula club waar je al je vragen uit de praktijk stelt en gelijkgestemden ontmoet (inclusief opnames).
Je hebt 1 jaar lang toegang tot de opnames van je groep (themadag en Q & A sessies)

Waar vinden de online groepstrainingen/ thema middagen en Q &A sessies plaats?

Deze online sessies vinden plaats via Zoom.
De opnames zijn te vinden in de online academie van Ster in Zorg

Hoe is de les stof opgebouwd?

1) Er zijn 30 + online modules. Door midel van video, audio, tekst, handige lijsten, hand-out en werkboeken wordt de kennis op een afwisselende manier overgebracht.
Kennis wordt gecombineerd met opdrachten en oefeningen voor het beste resultaat.
2.Themabijeenkomsten. Groepsbijeenkomsten met een beperkt aantal deelnemers waarop we interactief aan de slag gaan met een bepaald thema rondom stervensbegeleiding. Verzorgd door Diana of een gastdocent met ervaringen en expertise.
3. De Q en A bijeenkomsten; interactieve groepsbijeenkomsten waarin we diverse thema's en casuïstiek uit de praktijk bespreken.
4. Live/praktijkdagen. Bijeenkomsten op locatie met praktijkoefeningen.

Moet ik iedere week een module afronden?

Nee, dat hoeft niet. De online modules volg je in eigen tijd. Je hebt onbeperkt tijd om de modules te volgen. Echter in de Q en A sessies wordt de casuïstiek en opdrachten van de online modules besproken. Op deze manier heb je een stok achter de deur.

Ik heb geen ervaring in stervensbegeleiding, kan ik dan meedoen?

Ja, dat kan. De lesstof is geschikt voor mensen zonder ervaring en met ervaring aan het sterfbed.

Ik heb geen medische achtergrond. Ik ben geen verpleegkundige. Kan ik dan toch meedoen?

Ja, dat kan. De lesstof is geschikt voor mensen zonder ervaring en met ervaring aan het sterfbed. De training richt zich niet persé op het medische stuk van sterven, maar vooral ook op het mentale, emotionele en spirituele aspect van sterven.

Ik ben super enthousiast over dit traject, maar ik weet nog niet zeker of dit bij me past. Wat nu?

De training is inderdaad niet voor iedereen geschikt. De training vraagt om commitment en om zelfreflectie. Het is belangrijk dat de "juiste" mensen in het traject zitten. Dit komt de kwaliteit van de training ten goede.
Ik stem graag telefonisch met je af of deze training passend is voor jou. Neem contact met me op via info@sterinzorg.nl

Wat zijn de taken van een Stervensgoed levenseinde doula?

Taken van een Stervensgoed levenseinde doula zijn variërend en divers.

Via je onderstaande link vind je een aantal voorbeelden wat een Stervensgoed levenseinde doula zoal kan doen.
https://sterinzorg.nl/stervensgoed-en-levenseinde-doula/werkzaamheden-taken/

Kan ik werk vinden als Stervensgoed levenseinde doula?

De meeste Stervensgoed doula's gaan aan de slag met een eigen praktijk, als zelfstandig ondernemer (zzp'er). Hoe je dit vorm geeft ontdek je in de opleiding.

Niet goed geld terug garantie

Ik heb vertrouwen dat je het Stervensgoed jaar traject geweldig vindt. Maar als je onzeker bent of dit wel bij je past, dan kan ik je geruststellen met een 100% geld terug garantie binnen 14 dagen.

Als je binnen 2 weken in Stervensgoed, besluit dat het niet passend voor jou is, dan ontvang je jouw inschrijfgeld retour. Geen probleem, geen vragen, je laat het me per mail weten en dan regelen we het.

De werkboeken dien je (ongebruikt) te retourneren. Lukt dat niet, dan wordt per boek €49,95 in rekening gebracht.

Ik sta voor tevreden cursisten. Het maakt me gelukkig als je super enthousiast bent over deze training en het ook als een goede investering vindt waar je 100% achter staat.

Meld je aan voor Stervensgoed en voel je verzekerd met deze restitutie garantie.

Twijfels? Vragen?

Je kunt nog niet beslissen of deze opleiding 100% is wat je zoekt.

Ik stem graag telefonisch met je af en help je een keuze te maken die bij jou past