Ervaring en referenties trainingen Ster in Zorg

Ervaringen van cursisten

Marjo van der Roest

De opleiding Stervensgoed Levenseinde Doula is een ongelofelijk mooie reis geweest, waarin ik heel veel heb geleerd.

De opleiding is heel breed en compleet: Van ziektebeelden in de laatste levensfase tot het zakelijke gedeelte, van omgaan met iemand die stervende is tot goed voor jezelf zorgen. De online-lessen zijn zeer gevarieerd en mooi om bij te wonen. De modules waar je zelfstandig thuis aan kunt werken zijn interessant en boordevol nuttige informatie. De live-dagen zijn heel bijzonder en verrassend. De groep was gevarieerd en op die manier leer je ook veel van elkaar. Er was een warme sfeer en ik heb me veilig gevoeld om persoonlijke ervaringen te delen.

Deze opleiding is een aanrader voor iedereen die interesse heeft in het ondersteunen van mensen in de laatste levensfase.

👉🏻Marjo is Stervensgoed levenseinde doula

review levenseindeplan

Daniëlle Sampermans

De checklist biedt structuur aan de vele facetten van de laatste levensfase en is een fijn hulpmiddel voor zowel mijzelf als mijn nabestaanden.

Door deel te nemen aan de cursus en het werkboek ervaar ik meer rust, en dat geldt ook voor mijn man. Het helpt ons om onze wensen bespreekbaar te maken met onze kinderen.

Daarnaast biedt het mij steun in mijn werk als therapeut wanneer dit thema aan de orde komt. De opnames van de bijeenkomsten zijn ook erg waardevol, aangezien we niet live aanwezig konden zijn.

Dankjewel voor dit mooie initiatief!" 

- Daniëlle Sampermans

👉🏻Daniëlle is cursist Stervensgoed levenseinde plan

Sandra Helmus

"Wat was het weer een prachtige bijeenkomst. Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik moest huilen van verdriet of van dankbaarheid en liefde of misschien wel allebei... Lief dat je vroeg of ik nog iets nodig had. Maar dat had ik niet. Ik laat het gewoon stromen....Ik vind dat je het geweldig goed doet! Je straalt zoveel liefde uit en je kiest je woorden zo zorgvuldig.

Heel mooi en fijn om deze training te volgen"

👉🏻Sandra is cursist van de training Magisch Waken

Elke te Raaij - van der Palen

De training magisch waken is voor mij een magische reis geweest. De afwisseling tussen het ontvangen van praktische informatie en handvaten rondom het stervensproces in combinatie met de spirituele kant ervan zijn enorm verreikend.

Ook de afwisseling tussen de zelfstudie modules en de "live"-bijeenkomsten heb ik als erg prettig en ondersteunend ervaren. Diana weet tijdens de bijeenkomsten een open en liefdevolle sfeer neer te zetten, die het mogelijk maakt dat iedere cursist in haar kracht komt te staan en vanuit kwetsbaarheid mooie en soms ook pijnlijke stukken mag aanraken en delen.

Dit heb ik als heel bijzonder ervaren, zeker in een relatief korte periode dat je met elkaar de training volgt. Mijn zelfvertrouwen om me te ontwikkelen tot een goede levenseinde doula is door deze training verder gegroeid. Ik raad deze training aan voor iedereen die graag wil ondersteunen in (of meer wil weten over) de laatste levensfase en daarnaast vanuit de liefde voor het leven ook bereid is te kijken naar de kwetsbaarheid ervan.

Je eigen kwetsbaarheid en puurheid doorvoelen en inzitten als waardevol instrument is daarbij een geschenk voor zowel jezelf als de ontvanger.

👉🏻Elke is cursist van de training Magisch Waken

Marina Kersten

Wat waren het mooie ontmoetingen. De interactie tijdens de "live" momenten, ervaringen delen met elkaar en de afwisseling met de zelfstudie waren heel fijn. Ik heb een vernieuwde blik op het waken.

Ik hoop hierdoor de stervende en naasten op een magische wijze te kunnen ondersteunen. Ondanks het verdriet kun je samen een sfeer creëren waardoor het minder beladen wordt.

Mijn aha moment waren tijdens onze laatste "live" ontmoeting. De bijzondere verhalen die er gedeeld werden. Hierdoor kon ik het moment van overlijden van mijn eigen moeder op een andere manier herbeleven. Dankjewel allemaal.

👉🏻Marina is cursist van de training Magisch Waken

Hilde de Smet

Ik volg momenteel een opleiding als Rouw- & verliesdeskundige in België, maar ik mis in deze opleiding de spirituele insteek, die me juist heel nauw aan het hart ligt. Dit aspect krijgt in de cursus 'Magisch Waken' wel de nodige aandacht.


Ik ben van plan om mensen te gaan begeleiden en nabij te zijn in hun laatste levensfase. Ik heb van Diana heel mooie tools gekregen om dit een nog mooiere invulling te gaan geven. Ik voel me ook meer in mijn kracht staan om van de levenseinde-momenten magische momenten te maken. Het creëeren van een heilige ruimte zal een belangrijke plaats innemen, alsook het aan de slag gaan met nog uitgesproken verwachtingen, verlangens en behoeften van de stervende.


De cursus heeft me veel kennis en inzichten gebracht. De afwisseling van online groepsles-momenten en zelfstudiemodules vind ik persoonlijk een goede combinatie. Het geeft de mogelijkheid om het toch meer op je eigen tempo te gaan invullen.


Diana brengt de toch wel gevoelige materie op een zeer warme, aangename en rustige manier aan, met interesse in elkeens eigen inbreng & eenieders behoefte om persoonlijke zaken te delen. De cursus is absoluut een aanrader.


👉🏻Hilde is cursist van de training Magisch Waken

Aldi

Wow, Diana! Weer een juweeltje. Dankjewel. Een mooie opwarmer om stil te staan bij al het prachtigs dat de training Magisch Waken me gebracht heeft. Mijn vertrouwen in mijn bewustzijn, bij leven en dood, is nog groter dan het al was. Sterven heeft 'een gezicht' gekregen voor me. De dood is niet het einde.

👉🏻Aldi is cursist van de training Magisch Waken

Marina van Rossum

'Diepgang in palliatieve én terminale zorg in een veilige & liefdevolle omgeving.’

Ik startte met de opleiding om te leren hoe ik mijn ervaring omtrent ‘naaste bij euthanasie’ kon inzetten bij stervende en hun naaste.
Tijdens het jaartraject kreeg ik toegang tot mijn levensbron en vond ik mijn zielsmissie:
mensen helpen met de onzekerheid te ontrafelen die ontstaat na het slechtnieuwsgesprek.

Bij het opstellen van mijn eindopdracht vielen puzzelstukjes in elkaar en kwam ik tot de ontwikkeling van mijn ambulante praktijk voor de ándras (mens) en de naaste bij de start van de palliatieve fase.

👉🏻Marina heeft de opleiding  Stervensgoed levenseinde doula afgerond

Jannie Overeem

Jannie Overeem

Wat heeft dit jaar mij gebracht? Rust, aanvaarding, bewustwording op het gebied van rouw&verlies, sterven, na en of nabij de dood. Tevens een stuk inzicht in mijn eigen reacties rondom persoonlijke verliezen. Er heerst een open en veilige sfeer, niets is gek of vreemd, alles mag er zijn en is oke.
Diana geeft de cursisten datgene wat nodig is om in eigen kracht te durven gaan staan.
Zeer waardevol, eigenlijk voor iedereen!

👉🏻Jannie heeft de opleiding  Stervensgoed levenseinde doula afgerond

Merel Bleijenberg

In 2023 heb ik de opleiding Levenseinde Doula bij Diana van Ster in Zorg gedaan. Ik begon eraan omdat ik een gevoel had dat ik in mijn leven die kant op mocht gaan, maar ik had geen idee hoe dat eruit kon zien. Ik had in mijn leven nauwelijks ervaring met de dood en zorg en geen ervaring met stervende mensen. Voor mij was het doel van deze opleiding dan ook om te ontdekken wat mijn rol kan zijn bij het ondersteunen in de laatste levensfase. In de opleiding heb ik de theorie geleerd van hoe sterven eruit ziet, fysiek en holistisch. Maar we zijn ook ingegaan op ieders persoonlijke kwaliteiten en hoe je die kan inzetten als levenseinde doula. Daarbij zorgde Diana in de lessen voor een veilige omgeving om op een fijne manier met elkaar van gedachten te kunnen wisselen en zijn er ook interessante gastdocenten langs geweest. Door alles wat ik geleerd heb en wat langsgekomen is, heb ik een beeld gekregen wat mijn rol kan zijn bij het ondersteunen in de laatste levensfase en heb ik het vertrouwen dat ik die rol ook kan gaan verwezenlijken.

👉🏻Merel heeft de opleiding  Stervensgoed levenseinde doula afgerond

Elise Damino

Elise Damino

Het jaartraject tot stervensgoed doula heeft mijn missie naast mijn al medische kennis rondom sterven aangevuld op een holistische wijze. Het was waardevol om het grotere plaatje te zien en te leren van de interactie met medestudenten, wat diende als mooie spiegels voor zelfreflectie. Deze ervaring heeft me geholpen om te reflecteren op mijn eigen handelen, rouwprocessen en dromen, en bracht me dichter bij het realiseren van mijn doelen. De hoeveelheid informatie die werd aangeboden biedt een stevige basis om die doelen daadwerkelijk te verwezenlijken.

👉🏻Elise is holistisch verpleegkundige en Stervensgoed levenseinde doula

Elina van der Wel

De sessie was fijn, helder en integer. Ik vond de inzichten ook goed toepasbaar in het dagelijks leven, het resoneerde sterk met mij. Na de sessie voel ik me altijd dichter bij mezelf; milder, zachter, hoopvoller en standvastiger. Het besef dat wie je bent de mooiste gift is die je jezelf en een ander kunt geven, vooral in de laatste levensfase, is erg waardevol. Dank je wel, Diana, ook voor de prettige manier waarop je dit aanbiedt.

👉🏻 Elina van der Wel over een onderdeel van de training Magisch Waken

anette-schreurs

Anette Schreurs

Het is een zeer vernieuwende, interessante, mooie én uitdagende opleiding. Ik had vooraf niet kunnen voorspellen wat het betekend om hiermee aan de slag te gaan.
Ongelooflijk.
En ongelooflijk goed!
Mijn oprechte grote complimenten hoe je dit hebt gemaakt. En op welke manier jij deze moeilijke, kwetsbare en diepgaande materie tot een prachtige cursus hebt weten te vormen.
Dankjewel Diana.

Annette Schreurs Coaching Roermond.

Marion Video review

Hilde Video review

Jannie Video review


Laurence Carlier

Stervensgoed level 1 werd een bevestiging en erkenning van datgene wat al een geruime tijd in me leefde: bewust stil staan bij sterven doet Leven. De training heeft een opbouwende en heldere structuur. De praktische achtergrond, de oefeningen, het delen van ervaring, de vele voorbeelden en de uitwisseling in groep maakten van de online groepssessies een voedende ervaring. Je aangereikte tips neem ik mee in mijn eigen praktijk! Bedankt!

Hartelijke groeten,

Laurence

https://beweegenleef.be

Cynthia Kompier

Cynthia over Stervensgoed level 1:

Ik wil je bedanken voor de tijd, liefde en energie die je in de opleiding gestoken hebt. De inhoud sloot aan bij mijn behoefte en interesse. Het gaf daarbij een verdieping in mijn werk als vrijwilliger in het hospice. En voedingsbodem voor mijn eigen onderneming.

Liefs,
Cynthia

De Gouden Olifant

Josie uit Ierland

Beste Diana,

Nog eens enorm bedankt voor deze 'helende voeding'.

Samen met jou en deze fantastische groep 'aan tafel zitten' en uit dezelfde pot eten!

En ieder die zijn ingrediënten aan de cooking pot toevoegde, nu is het een echte Irish Stew!

Heel veel dank voor jouw en jullie prachtige waardevolle werk.

Mogen jullie hoofd, hart en handen gezegend worden....

Veel liefde aan jullie allen,

Josie - Ierland

Marjolein van 't Zelfde

Stervensbegeleiding kan een zwaar en beladen onderwerp zijn, maar juist doordat het online was werd ik niet overwelmt door emoties van anderen. Erg prettig om in kleine groepjes te bespreken wat de ervaringen zijn. De bevestiging dat ik niet de enige ben hoe ik handel en dat anderen dat ook hebben, vond ik zeer waardevol. In een veilige omgeving ervaringen te delen met anderen is zeer prettig. De aandacht voor wat het voor mij betekent als mens, als zorgverlener, is verrijkend. 

Marjolein

Frouk Jeske Abma

De onlinetraining Stervensgoed level 1 was een energieke dag. Geen moment gedacht ‘hoe lang duurt het nog?” Het is erg inspirerend. Ik kon nog wel even doorgaan. 

Mooi om ervaringen met anderen te delen; het werken in kleine aparte groepjes. Heel positief, ondanks online. Een bijzondere energie.

Dezelfde intentie hebben schept een band, deze sterke band heb ik nog nooit eerder ervaren binnen één dag! Heel mooi, hoe de diepgang ontstond. Ik kan niet wachten op een vervolg. Ik wil hier verder mee!

Evelyne Westelinck

Het gaat vaak over de medische kant rondom sterven, maar niet over de rest wat er allemaal gebeurt in de laatste levensfase.

De theorie weten we, de inzichten die je juist eruit haalt zijn belangrijk. 

Ik neem veel praktische tips mee. Hoewel de training online was, is het heel praktisch toepasbaar. De groep was gevarieerd en ik heb er veel bevestiging uit gehaald.

Er was ruimte voor verbinding en ik heb me veilig gevoeld om persoonlijke ervaringen te delen. Ik ben heel tevreden over deze training Stervensgoed level 1.

Anita van Mispelaar

Anita over Stervensgoed level 1

Ik dacht van tevoren wat een lange dag online! Hoe gaan we dat doen van 10.00 tot 16.00 online?

Het was echter snel om!

Ik kijk terug op een leerzame dag. Ik heb de bevestiging gekregen, ik heb de bagage wel.

Het is opschudden van al deze kennis. Kort en concreet, heel overzichtelijk, en daardoor heel prettig. Veel herkenning als je met z’n tweeën in gesprek bent op een bepaald level, met gelijkgestemden.

Vooral de ervaringen delen in kleine groepjes gaf me een sterk gevoel.

Els Verheijen

Els Verheijen (trainer/coach en loopbaanadviseur bij Sacrecola) over de online workshop rouw en verdriet.

Rouw en verdriet kunnen een zwaar onderwerp zijn, maar in deze training is het luchtig en met humor gebracht. Uit de manier van presenteren blijkt je deskundigheid; rustig en doorspekt met voorbeelden uit de praktijk. Het geeft vertrouwen dat de theorie doorleefd is.

Als loopbaanadviseur werk ik met mensen die tegen allerlei zaken in het leven aanlopen. Regelmatig is het een combinatie van werk en verdriet zoals een eerder overlijden. Fijn vond ik de concrete tips. Wat zeg je wel? Wat zeg je niet? Ik kreeg heel praktische handvatten hoe ermee om te gaan als mensen rouwen.

Ook online leren bevalt prima. Het scheelt reistijd, is beter voor het milieu en is makkelijk vanaf thuis te volgen.

Ik zou de training zeker aanraden als je zorgt voor je naaste (mantelzorgers) en voor zorgverleners. Het is goed om de signalen te herkennen en het effect van rouw en verdriet op jezelf en anderen. De training is een compleet verhaal dat overzicht geeft over rouw en verdriet. Heel prettig.

Nanny Burger

Nanny over de training stervensgoed level 1

Ik kon er moeilijk een voorstelling van maken hoe de training online in zijn werk zou gaan. Het ging heel naturel, en alles verliep als vanzelfsprekend.

Ervaringen delen in kleine groepjes vond ik heel waardevol.

Juist in de kleine groepjes komen belangrijke en inspirerende verhalen naar boven. Je leert veel van elkaars ervaringen.

Vera

Vera Breukers

Vera Breukers over de workshop troost bieden bij rouw en verlies.

Ik vind de manier waarop de workshop wordt geven erg prettig. Een combinatie van nuchterheid en betrokkenheid.

Goed voor te bereiden op verlies in vele vormen, waardoor ik er beter mee kan omgaan. Daar ben ikzelf bewust mee bezig, dit valt in deze workshop mooi samen.

 Rouw is hard werken, dat wist ik al, maar zo’n workshop brengt weer alles naar de oppervlakte. Het heeft mijn kennis opgefrist.  Ik word bevestigd waar ik meer bezig ben, dat is heel fijn.

Het gaat over bewustwording waar het écht om draait in het leven.

Eigenlijk zou de workshop verplicht moeten zijn voor alle zorgprofessionals. Zodat zorgverleners voldoende kennis hebben hoe rouw en verdriet werkt. Het geeft verdieping in je werk als professional. Daarnaast zou het ook mooi zijn voor vrijwilligers en medewerkers van een hospice. Ik denk dat je een bevoorrecht mens bent als je in alle rust afscheid kunt nemen.

Als diegene die gaat ‘vertrekken’ in rust afscheid neemt, maakt dat een enorm verschil. Ook voor de mensen die achterblijven. Dat is echt heel belangrijk.

Vanessa Li-Fo-Sjoe ouderen begeleider

Vanessa over de workshop omgaan met verdriet en verlies.

Ik vond de workshop heel fijn omdat ik bevestiging kreeg dat ik er niet ver naast zit hoe ik mensen begeleid in mijn werk.

Vooral de herkenning van de rouwtaken gaf me vertrouwen in mijn eigen verlieservaring en hoe ik ermee omga. Ik verloor mijn vader 6 jaar geleden en ik mis hem nog steeds op bepaalde momenten heel erg. Bepaalde dagen herdenk ik mijn vader extra.

Het is een eyeopener dat er meerdere mensen blijken te zijn die soortgelijke emoties hebben na het verlies van een dierbare. Mijn emoties zijn niet vreemd. Mindblowing hoe ik mezelf herken in de rouwtaken. Van rust ervaren tot hele heftige emoties ervaren. Het is hoe ik het ervaar in mijn leven. Dat geeft me bevestiging en vertrouwen.

Ik raad deze workshop aan voor mensen die een verlieservaring hebben meegemaakt om inzicht te geven hoe rouw werkt.

Wilma Crombaghs zzp'er in de zorg


De workshop rust bevorderen in de laatste levensfase is met een lach en een traan. Ik vond de workshop een echte eye-openener, zeer interessant.

 De groep was leuk en warm. Iedereen droeg op zijn eigen manier een steentje bij. De uitleg van Diana was prettig, rustig en duidelijk. Die workshop liet me stilstaan bij het terminale proces en gaf me nieuwe inzichten door de verschillende invalshoeken. Ik beveel dit aan alle verpleegkundigen of personen aan die te maken hebben met terminale mensen.

Lars zzp'er in de zorg 

Lars over de workshop rust brengen in de laatste levensfase.

De workshop ervaarde ik als zeer positief. Met name de variatie van theorie en oefeningen vond ik erg prettig. Mijn kennis is opgefrist en ik heb nieuwe toepasbaarheden in de palliatieve zorg geleerd. 

De groep was erg prettig en de uitleg was zeer duidelijk.

Marlien Plantega zzp’er in de zorg (De zorg biedende hand)

Marlien Plantega over de workshop rust bevorderen.

Ik geef deze training een 8!

Het leukste aan de workshop vond ik de persoonlijke kant die werd ingebracht en de oefeningen. 

De workshop is erg levendig. Ik heb nieuwe energie, mijn kennis is weer opgefrist en ik heb zin in andere cursussen zodat ik zelf goed gevoed blijf. 

Ik raad deze cursus aan alle zzp’ers in de zorg aan.

Emmy Bakker. zzp'er (ems praktijk )

Emmy over de workshop rust bevorderen in de laatste levensfase:"Het leukste vond ik het samen doen, samen zijn. Interactief bezig zijn, dat houdt je wakker en maakt je ook wakker voor de wensen en je behoeften van je cliënten."

Serena van Doorn, zzp'er (thuiszorg Serena)

Serena over de workshop rust bevorderen: De docent zelf is een geweldig mooi voorbeeld met de rust die ze uitstraalt. In houding, stem en mimiek. De praktische oefeningen waren een goede ervaring van de theorie. De tools zijn eenvoudig toepasbaar en brengen rust in zorgsituaties. De training was een bevestiging dat ik weet in mijn lijf wat te doen in bepaalde zorgsituaties. Dank je wel daarvoor, Diana

Muriel Gravenberch 

Muriel over de workshop rust bevorderen. Deze training geeft inzicht in eigen energie, die ook kan tegenwerken. Prettige sfeer. 

Het leukste vond ik om mezelf te vinden binnen de groep tijdens de sessies.