Checklist thuis sterven, ongeneeslijk zieke familielid

Er komt veel op je af als je zorgt in de laatste levensfase. Heb je aan alles gedacht?

Ik heb een checklist voor je gemaakt ter voorbereiding als je dierbare thuis komt te sterven

Je wilt het allerbeste voor je dierbare

De gezondheid van je ongeneeslijk zieke dierbare gaat verder achteruit. Het is pijnlijk om te zien hoe het lichaam verder verzwakt. 

Je wilt er misschien niet over nadenken, maar je weet dat het onvermijdelijke eraan komt. Je moet je gaan voorbereiden op het ergste. Wat doe je als de dood dichterbij komt? 

Hoe ben je voorbereid op wat komen gaat?

Zorgen voor je ongeneeslijk zieke dierbare is geen dagelijkse kost voor je. Of misschien heb je wel ervaring, maar het blijft gewoon spannend. Je vraagt je af wat je allemaal moet doen. Misschien overweldigt het je. Je wilt geen kostbare tijd verspillen.

Je hoofd voelt vol of juist helemaal leeg, en helder nadenken gaat traag. Want je bent ook bang.

  1. Wat als er iets verkeerd gaat?
  2. Wat als je dierbare helse pijnen krijgt?
  3. Waar moet je op voorbereid zijn?
  4. Wat gaat er gebeuren?

Je hebt geen idee wat je te wachten staat. Je vindt het best spannend. Je wilt het zo goed mogelijk doen, maar je hebt ook twijfels. Hoe ga je het voor elkaar krijgen? Verschillende (doem)scenario's gaan door je hoofd. Hoe los je dit op? Hoe zorg je voor een waardig afscheid voor je dierbare?

Je wilt ondersteunen in de laatste levensfase, en overzicht hoe je dit het beste kunt doen. 

Ik heb een checklist voor je gemaakt.

Met deze checklist help ik jou met een goede voorbereiding als je familielid thuis komt te sterven. Want er komt veel op je af. Met deze checklist vergeet je niets wat er echt toe doet.

Het geeft je een overzicht van regeltaken en aandachtspunten die je niet mag vergeten. Een goede voorbereiding kan jou en je familielid veel leed besparen.

De checklist helpt je als je door de bomen het bos niet meer ziet. Als je door onrust, angst (of misschien wel paniek) overvallen wordt nu je familielid niet meer lang te leven heeft. 

Het geeft je een leidraad wat er allemaal geregeld moet worden als de gezondheid verder verslechtert en dood dichterbij komt. Vaak is dat sneller dan gedacht.

De checklist geeft je antwoorden op vragen waarvan je niet wist dat je ze moest stellen.

Je hebt maar één kans om het goed te doen. Het zijn de laatste momenten die je samen hebt. En jij kunt ervoor zorgen dat pijn wordt beperkt en dat het zo soepel mogelijk verloopt.

Je wilt ondersteunen in de laatste levensfase, en overzicht hoe je dit het beste kunt doen. Je wilt goed voorbereid zijn

Zodat je rust brengt en kan zorgen voor een waardig afscheid.

Wie ben ik?

Mijn naam is Diana Stassen. Ik heb zorgen voor anderen met de paplepel ingegoten gekregen. Van jongs af aan leerde ik al zorgen voor anderen, omdat mijn beide ouders mantelzorgers zijn. Ze zorgden voor mijn oma's, mijn tantes en ooms. Ja, meer dan de helft van onze familie was ernstig chronisch ziek. Zowel mentaal (psychiatrisch) als fysiek.


Later ging ik in de zorg werken als palliatief- en wijkverpleegkundige. Mijn vervolgopleidingen dragen bij om te zorgen voor een mooi en waardevol afscheid. Daar help ik je graag bij.


Ik geloof dat jij met een goede voorbereiding echt het verschil maakt in de laatste levensfase.

Ik leer jou rust brengen in de laatste levensfase. Zodat er ruimte ontstaat voor een mooi afscheid. Een afscheid dat troost biedt, voor jezelf en voor je familie. Ik geef je vertrouwen en kracht om te doen wat nodig is. Ik help je bij deze bijzondere mooie taak. Met de checklist voorkom je paniek en onrust, omdat je nu weet wat je moet doen. De checklist geeft je houvast en vertrouwen, omdat je niks vergeet wat echt belangrijk is.

Je wilt ondersteunen in de laatste levensfase, en overzicht hoe je dit het beste kunt doen. Je wilt goed voorbereid zijn

Zodat je rust brengt en kan zorgen voor een waardig afscheid.