Tien ideeën om mantelzorgers te ondersteunen in de laatste levensfase
Mantelzorgers zijn de spil van de samenleving en zonder hun ondersteuning valt het hele kaartenhuis in elkaar. BAM! Deze duizendpoten zijn onmisbaar in zorgsituaties. Zeker nu de druk op de zorgsector alleen maar toeneemt. Je moet er toch niet aan denken als de mantelzorger uitvalt? Een horror scenario voor alle betrokkenen. Juist in de laatste levensfase, als het levenseinde nadert, moeten ze nog een extra tandje bij zetten.
10 ideeën om mantelzorgers te ondersteunen in de laatste levensfase
Hoe ondersteunen we deze superhelden?
Ik onthul je 10 tips in deze Stervensgoed podcast
👉🏻Je luistert de podcast ook via apple en Spotify . Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!
Wat is mantelzorg?
Een mantelzorger is iemand die zorgt voor zijn naaste; een vriend of een familielid die langdurig ziek is. De taak van de mantelzorger is best pittig. Zeker met de huidige druk op de zorg en het personeelsgebrek. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat het mooi is, maar soms ook frustrerend en uitdagend.
Tevens is het een uitdaging om uit te zoeken hoe je in balans blijft en jezelf niet tekort doet. Naast de fysieke zorg heb je ook te maken met je eigen emoties en verlies. Vooral de laatste loodjes wegen zwaar in de terminale fase. Je bent moe, slaapt weinig en emoties gaan op en neer. In dit artikel deel ik dan ook graag tien ideeën om mantelzorgers te ondersteunen.
Beter ondersteunen in de laatste levensfase?
Volg de gratis videotraining 7 inzichten die je vertrouwen geven als je ondersteunt in de laatste levensfase. Je meldt je hier gratis aan.
10 ideeën ter ondersteuning van de mantelzorger
1. Vraag de mantelzorger wat hij of zij nodig heeft
Zeg dan bijvoorbeeld niet: ‘O ja, als ik je kan helpen dan hoor ik dat graag.’ Maar draai het om. Vraag! Wees daar duidelijk in.
Voorbeelden zijn: ‘Wat heb je nodig? Waar kan ik je NU mee helpen? Waar kan ik je deze week mee helpen?’ Maak de vraag klein en heel concreet.
2. Kook een maaltijd voor iemand die intensief zorgt voor een dierbare
Het lijkt zo simpel, maar het is voor mantelzorgers gewoon lastig om goed voor zichzelf te zorgen. Zeker in die eindfase waar de laatste loodjes zwaar wegen. Kook een maaltijd. Het bespaart de ander energie, maar helpt ook om goed voor zichzelf te zorgen. Goed voor jezelf zorgen is goed eten.
3. Maak een bezoekregeling
Doe dit voor diegene die stervende is en niet al te veel bezoek wil ontvangen of juist bepaalde mensen heel graag wil zien. Vraag wat nodig is. Hoeveel mensen maximaal? Wie wel? En wie liever niet?
Tref een regeling ter ondersteuning van de mantelzorger. Wie kan aflossen? Wie geeft steun? Zet het allemaal heel concreet op papier en laat mensen invullen wanneer ze willen komen.
4. Neem huishoudelijke taken over van de mantelzorg
Doe bijvoorbeeld boodschappen en ruim het huis op. Maar je kunt ook poetswerk doen, de was of bedden verschonen. Kleine en concrete taken die heel erg ondersteunend voelen, en de last op de schouders verkleind.
5. Verzorg huisdieren
Verschoon bijvoorbeeld de kattenbak of ga een rondje wandelen met de hond. Dit geeft ruimte.
6. Pas op de kinderen
Je kunt een oppas voor de kinderen regelen of zelf gaan oppassen. Zelfs als ze nog heel jong zijn, krijgen ze ongetwijfeld de energie van de situatie mee. Ga dus iets leuks met ze doen. Schuw hierbij het onderwerp dood en sterven niet, als je merkt dat de kinderen erover willen praten.
7. Neem regeltaken over in zorgsituaties
8. Verzorg de tuin
Zeker als de mantelzorger veel tijd en aandacht schenkt aan een langdurig zieke, is er minder energie om de tuin ook nog te verzorgen. Daarbij gaat het niet alleen om de momenten dat iemand zorgt voor een stervende. Ook na een overlijden kost rouwverwerking energie. Vaak is er dan geen tijd of energie voor dit soort taken. Het kan helend werken als mensen denken: O, er wordt voor mij gezorgd of voor de tuin. Gedeelde smart is halve smart.
9. Neem de mantelzorger mee uit
Haal de mantelzorger eens even uit de situatie. Natuurlijk alleen als dit gewenst is! De meeste mantelzorgers zijn heel betrokken en voelen zich bezwaard of zelfs schuldig als ze eens weggaan. Luister goed naar de bezwaren en vraag wat iemand echt nodig heeft. Misschien kun je een afspraak maken dat in de tijd dat jullie op pad gaan een vriendin de taken even overneemt. Het hoeft niet eens heel groots te zijn. Ga gewoon ergens een kop koffie drinken. Er even uit kan een mens enorm goed doen. Probeer de mantelzorger mee te nemen, maar ga niet pushen.
10. Luister, luister, luister
Luister goed naar verhalen van een mantelzorger. Dit is onderdeel van een stuk rouwverwerking, om meer grip en helderheid te krijgen in de situatie. Dat is niet voor iedereen zo, maar voor mijzelf geldt dit zeker. Als ik het ergens moeilijk mee heb, wil ik er graag over vertellen. Ik zie dan duidelijker wat er gebeurt en ik krijg meer grip op de situatie. Zo weet ik beter wat ik wel of juist niet kan doen. Het is fijn als mensen dan naar mijn verhaal willen luisteren.
Gun dit ook de mantelzorger die je ondersteunt in de laatste levensfase. Luister geduldig naar verhalen en probeer de ander te begrijpen. Je kunt eventueel vragen stellen hoe het voor de ander is. Je hoeft niet met tips en oplossingen aan te komen. Een mantelzorger moet al zoveel.
Training stervensgoed doula
Als je toe bent aan verdieping in laatste levensfase begeleiding en ziet hoe belangrijk deze ondersteuning is, dan nodig ik je uit voor de training stervensgoed doula.
Ontdek hoe je met een spirituele kijk en werken vanuit je hart ondersteuning kunt geven aan dat laatste stukje leven. ❣️ Hoe dat zo mooi mogelijk geleefd kan worden en hoe de dood op een heel mooie manier omarmd kan worden.