Page content

Wat is een Cheyne stokes ademhaling?

Wat is een Cheyne stokes ademhaling?

Cheyne stokes ademhaling is een ademhaling die onregelmatig is en bestaat uit diepe en oppervlakkige ademteugen afwisselend van elkaar.

Deze ademhaling komt door een stoornis in het ademhalingscentrum en wijst erop dat een lichaam verder achteruitgaat. Deze ademhalingen worden steeds onregelmatiger en de ademhaling zal steeds oppervlakkiger worden. Soms zie je stervenden naar lucht happen maar is de kracht uit het lichaam verdwenen om daadwerkelijk lucht binnen te krijgen.
Vervolgens vindt er een ademhalingsstilstand plaats.

Het komt vaak voor dat de ademhaling  oppervlakkig is, een secondenlang geen ademhaling is, en er vervolgens weer een ademhaling plaats vind.

Wanneer de ademhaling steeds oppervlakkiger wordt en de tijd tussen de ademhalingen steeds langer duurt is het overlijden nabij.

Soms kan de ademhaling zulke voortekenen vertonen dat men verwacht dat het overlijden nabij is. Echter het stervensproces gebeurt zelden precies volgens het boekje.

De ademhaling kan zich gedeeltelijk herstellen qua diepte en qua ritme, om vervolgens weer terug te keren naar een stabielere fase in het stervensproces.

Een cheyne stokes ademhaling in het stervensproces is een teken dat het leven in de allerlaatste fase is. Het verloop van deze ademhaling, langere en meer tussenpauzes en oppervlakkig ademhaling geeft een aanduiding hoe snel iemand achteruitgaat.

De ervaring leert dat dit nooit volgens een vaste structuur gaat.
Sommige mensen kunnen binnen enkele minuten overlijden terwijl andere stervenden zich weer iets herpakken.

Comment Section

0 reacties op “Wat is een Cheyne stokes ademhaling?

Plaats een reactie


*