Kunnen dieren aanvoelen wanneer iemand sterft? |Ervaring palliatieve zorg
Kunnen dieren aanvoelen wanneer iemand sterft?
28 november 2018 
1 min. leestijd

Kunnen dieren aanvoelen wanneer iemand sterft?

Daar zat ik dan.

Nachtdienst nummer 3 bij een meneer thuis, en zijn lieve echtgenote en betrokken kinderen.

Meneer had kanker, en was uitbehandeld. Dit waren zijn laatste dagen en er was ondertussen al gestart met sedatie. Meneer lag rustig te ‘slapen’. In dit liefdevolle huis waren ook een paar vogels, vissen en een kat aanwezig.

De kat, erg schuw, wilde ook bij de 3e nacht die ik er was, niet in mijn buurt komen, en dat terwijl ik toch echt een hele grote dierenvriend ben. De vogels hoorde je snachts niet, alleen zodra het 06.30 was, en de echtgenote van meneer uit bed naar beneden toe kwam om mij weer af te lossen, dan wisten de vogels dat ze eten kregen, en een nieuwe dag aangebroken was.

Ondertussen Kunnen katten aanvoelen als iemad sterft?in mijn 3e nacht verliep alles rustig.

Meneer had nog een regelmatige ademhaling en was comfortabel. Ik had mezelf geïnstalleerd op de bank vlak naast meneer. Het was een uur of 03.00, dat ineens de kat de kamer in liep, en meteen op de bank sprong en op me kwam liggen. Ik dacht nog even: goh, ik heb eindelijk het vertrouwen van de kat gewonnen. Maar ook sloegen de vogels ineens aan. Op dat moment veranderde meneer zijn ademhaling, en was binnen 5 minuten overleden.

Rustig en vredig gestorven, in zijn eigen huis.
Het was zo bijzonder om mee te maken, dat de dieren in huis, meneer zijn sterven aan voelden komen.

Dit maakt mijn werk nou zo ontzettend bijzonder en mooi …

Dit gastblog is geschreven door Diane Mooijman

MooiZorg
www.mooizorg.com

Over de schrijver
De gastbloggers zijn zorgverleners, familieleden of mensen met een terminale ziekte die hun waardevolle ervaringen met ons willen delen.
Reactie plaatsen