#93 Boosheid bij rouw

Boosheid en rouw gaan hand in hand. Het zijn dikke vrienden van elkaar. En toch is er een enorme taboe op boosheid. Het zou niet 'lief' zijn of misschien zelfs wel 'verkeerd' om boos te zijn. Dat is niet de weg van liefdevolle rouwverwerking, maar dat is de weg naar een burn-out, heftige vermoeidheid, fysieke klachten of depressiviteit. 

De uitnodiging is om emoties te doorvoelen. Aandacht te geven. Dat vraagt moed. En zoals met alles; veel makkelijker gezegd dan gedaan. 🙃

In deze podcast Stervensgoed ontdek je:

  • Waarom boosheid en verdriet hand in hand gaan
  • Hoe je het beste omgaat met boosheid
  • Wat er gebeurt als je boosheid niet kunt of wilt verwerken

Je beluistert de podcast Stervensgoed hier:

 

👉🏻 Je luistert de podcast ook via  apple  en  Spotify . Reageren op Stervensgoed podcast? Graag! Dat kan onder dit blog!

Boosheid bij rouw

Het is volstrekt normaal als je boosheid ervaart. Boosheid heeft een negatieve klank als emotie, maar dat is niet waar.

 Alle emoties die er zijn, die je voelt, hebben een waardevolle functie. Ze hebben een boodschap voor je. De beste manier om voor je zelf te zorgen is door te luisteren naar wat deze gevoelens je te vertellen hebben.

Dat doe je door de emotie boosheid te voelen, volledig toe te laten. Dat vraagt moed, want boosheid kan eng zijn. Boosheid kan een explosieve emotie zijn. Daarnaast is er een groot taboe over boosheid. Lieve meisjes zijn niet boos. Doe maar lief en niet zo boos. Om een aantal voorbeelden te benoemen. Herkenbaar?

Hoe ga je om met boosheid?

Een belangrijk onderscheid om te maken is het verschil tussen de emotie van boosheid en het gedrag. Het is oké (en normaal) om je boos te voelen. De manier (het gedrag) waarop je boosheid uit kan volwassen of onvolwassen zijn. Het is niet oké om anderen schade toe te brengen (ook al wil je dat soms graag!), het is oké om het gevoel de ruimte te geven door bijvoorbeeld te sporten, te huilen of door ervoor te praten. In de bovenstaande podcast ontvang je meerdere handvatten en inzichten hoe je met boosheid omgaat (zowel bij jezelf als om anderen hierin te ondersteunen).